Barcelona

Del 25 de setembre a l’1 d’octubre del 2023, més de 100 activitats t’esperen al node de Barcelona, ​​coordinat des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) com a entitat coordinadora de tots els nodes de Catalunya. Trobaràs una gran oferta de xerrades, tallers i taules rodones distribuïdes en diverses seus: els centres cívics Casa Golferichs i Vil·la Urània; la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí i Bibliotca Horta-Can Mariner; la Pedrera; i l’auditori Barrades de l’Hospitalet del Llobregat, que compta amb la col·laboració d’Eduscopi.

Entre les activitats que oferten totes aquestes seus, trobem un divertit Science Slam en què el públic podrà votar la seva microxerrada preferida i guanyar un premi; nombroses xerrades en que descobrirem per què pensem com pensem, si jugar a videojocs és bo per al cervell, què va fer Einstein quan va visitar Catalunya, com funciona la física quàntica o com es cuina amb bacteris verds, entre moltes altres. També comptarem amb tallers en que aprendrem com fer una nanopartícula, probarem com controlar una màquina amb el cervell o com entrenar una intel·ligència artificial amb fotos fetes pels participants.

D’altra banda, la Universitat de Barcelona, a través de la seva Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), oferirà enguany un NeuroConcert, activitat que combina la música en directe, les neurociències i les explicacions de persones expertes en música, per tal de donar a coneixer els efectes que pot tenir la música en els oients. Per exemple, es parlarà de les cançons de bressol i com es processen els estímuls des de la gestació, tot acompanyat d’interpretacions en directe. Aquesta activitat del 29 de setembre, està impulsada pel Vicerectorat de Recerca i el de Patrimoni i Activitats Culturals i comptarà amb la col·laboració de l’ESMUC. El responsable científic és el Dr. Carles Escera, catedràtic de psicologia i responsable del grup de recerca BrainLab. El responsable científic és el Dr. Carles Escera, catedràtic de psicologia i responsable del grup de recerca BrainLab.

El NeuroConcert serà el tret de sortida dels habituals Cafès Científics de la UB. Una proposta adreçada a públic general, on experts de la UB debatran amb els assistents temes globals com el desenvolupament de fàrmacs, la intel·ligència artificial, els canvis socials associats al canvi climàtic, la relació dels autors amb les seves obres d’art i la globalització. Aquests debats es programaran a partir del mes d’octubre i faran que la Nit de la Recerca sigui present a Barcelona durant tota la tardor.

A més, a CosmoCaixa Barcelona es realitzaran diferents activitats en el marc de “La Noche de la Investigación”, projecte fruit de la col·laboració de Fundació “la Caixa” i ESCIÈNCIA. El 29 de setembre, en horari de 17h ha 22h, el públic podrà conèixer de primera mà la tasca de múltiples investigadors a través de tallers, microxerrades, demostracions en directe, laboratoris experimentals i el nou format de speed dating.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).