Bloc de Xerrades a la Biblioteca Gabriel García Márquez

Ciutat:
Barcelona | 26/09/2023, de 19:00 h – 20:30 h | Biblioteca Gabriel García Márquez | Xerrada

En aquest espai es presentarà 1 xerrada científica de 20 minuts i 4 microxerrades de 7 minuts de duració cadascuna:

INSCRIPCIONS

  • Xerrada – L’herència més enllà dels gens a càrrec de Josep Jiménez Chillarón, Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Universitat de Barcelona

    Tradicionalment, l’herència de determinats trets, el que anomenem fenotip, ve determinat pel nostre genoma. Dades recents d’un laboratori de la Universitat de Barcelona-Institut de Recerca Sant Joan de Déu, demostren que les malalties metabòliques complexes (obesitat, diabetis) tenen un patró d’heretabilitat que no es pot explicar per mecanismes genètics. Mecanismes epigenètics (“més enllà dels gens”) poden jugar un factor clau en l’heretabilitat d’alguns fenotips. El reconeixement d’aquest tipus d’herència pot tenir implicacions sobre el nostre enteniment dels mecanismes involucrats en l’evolució: l’ambient pot produir canvis a l’epigenoma que, a la vegada, es poden heretar. Aquest tipus de processos han despertat cert grau de “neo-Lamarckisme” a la comunitat científica. En vint minuts descobriràs l’herència genètica i epigenètica, com es relaciona amb l’obesitat, i tot amb una pinzellada sobre Darwin i Lamarck. Finalment, els ponents et regalaran un còmic, que tot just acaben de preparar, parlant de tot això!

  • Microxerrada – No puedes escapar de las bacterias (y por qué deberías alegrarte) a càrrec de Guillermo Nevot, Universitat Pompeu Fabra – Parc de Recerca Biomedica de Barcelona (PRBB)

    Durante la charla, descubrirás de manera amena cómo las bacterias comienzan a ser el centro de las mayores innovaciones actuales. Desde ser una fuente de proteínas para producir de manera más barata y sostenible cosas como el teflón del antideslizante de las sartenes hasta cómo la modificación genética de las bacterias que viven sobre nosotros (microbioma) están abriendo la puerta a los tratamientos más originales contra la obesidad o el cáncer. También conocerás el proyecto europeo SKINDEV, en el que se desarrollan herramientas para modificar genéticamente la bacteria más abundante de la piel para tratar la dermatitis atópìca.

  • Microxerrada – Cuinant amb bacteris verds a càrrec de Helena Martín, CETT-UB

    L’espirulina, una microalga o cianobacteri ric nutricionalment, té una baixa acceptació del consumidor pel seu gust i aspecte. L’estudi que coneixeràs té com a objectiu promoure l’espirulina fresca i artesanal i desenvolupar productes gastronòmics innovadors i sostenibles mitjançant la fermentació, ja que aquests mètodes milloren l’atractiu sensorial i el valor nutricional alhora que conserven els beneficis per a la salut del pigment blau de l’espirulina, anomenat c-ficocianina. Es va avaluar l’estabilitat tèrmica, l’activitat antioxidant i es van desenvolupar aplicacions gastronòmiques i fermentacions per tal d’augmentar el valor nutricional i atractiu visual. Per exemple, es van obtenir gelats, pastissos, iogurts, tempeh, amazake o vi d’arròs. No t’ho perdis!

  • Microxerrada- El color estructural: dels camaleons a les noves tecnologies a càrrec de Ferran Pujol Vila, Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC)

    En aquesta microxerrada descobriràs el color estructural i la seva presència i importància en la natura i diferents tipus d’organismes vius, així com la creació artificial de color estructural i la seva aplicació en noves tecnologies, com en el projecte Tecniospring Industry (MSCA cofund), en el desenvolupament de sensors mecànics amb reposta cromàtica. Veuràs exemples pràctics de dispositius amb color estructural fabricats pel grup de recerca del ponent i també alguna petita demostració en directe.

  • Microxerrada –¿Cómo puede haber plástico en el agua que bebemos? a càrrec de Julia Nieto-Sandoval, Universitat de Barcelona (UB)

    En esta microcharla, exploraremos el alarmante problema de la presencia de plástico en el agua del grifo. Comenzaremos examinando cómo el plástico ha inundado nuestros océanos y cuerpos de agua, generando una crisis ambiental mundial. Explicaremos cómo los microplásticos (pequeñas partículas de plástico) se forman, y cómo se han infiltrado en las distintas fuentes de agua y más concretamente en el agua potable, incluyendo el agua del grifo. Analizaremos los efectos negativos de la presencia de plástico en la salud humana y el medio ambiente y presentaremos algunos tratamientos innovadores para reducir la cantidad de plástico en nuestras fuentes de agua. También discutiremos la importancia de la educación y la sensibilización para promover cambios en nuestros hábitos de consumo y fomentar la adopción de alternativas más sostenibles.

Modera: Miriam Rivera – Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC)

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).