Bloc de Xerrades Científiques a la Biblioteca Gabriel García Márquez

Ciutat:
Barcelona | 29/09/2023, de 19:15 h – 20:15 h | Biblioteca Gabriel García Márquez | Xerrada

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

INSCRIPCIONS

Endinsant-nos en la mecànica quàntica: L’experiment de la doble escletxa a càrrec de Berta Casas Font, Barcelona Supercomuting Center

En aquesta xerrada divulgativa, coneixeràs els conceptes bàsics de la mecànica quàntica d’una manera accessible per a tothom. Coneixeràs l’experiment de la doble escletxa, que resulta fascinant per a tots, des de la perspectiva dels científics de l’època que estan realitzant l’experiment. A mesura que avancem, anirem veient els resultats que obtinguts i les seves implicacions. Això ens permetrà discutir algunes de les propietats fonamentals de la mecànica quàntica, com ara la capacitat de les partícules de comportar-se com a ones. Després, paralrem del funcionament d’invents importants que es van desenvolupar gràcies a la mecànica quàntica, com ara el làser, el transistor (un component essencial en ordinadors, telèfons mòbils, etc.) i el GPS. L’objectiu és connectar la ciència amb la vida quotidiana per tal que tots puguem entendre com aquests avanços tecnològics influeixen en el nostre dia a dia!

Simulació quàntica a càrrec Axel Pérez-Obiol Castañeda, Barcelona Supercomputing Center

Just comencem a ser capaços de construir els primers ordinadors quàntics. Encara n’hi ha molt pocs, i tots els que tenim són molt petits i imperfectes. Però podem fer alguna cosa amb ells? Aquests primers ordinadors quàntics són, en el fons, petits experiments on controlem, amb molta precisió, els àtoms i els electrons en certs materials. Això ens pot ser molt útil si volem estudiar altres materials que ens resulten molt més difícil de controlar. Aquesta és la idea principal de la simulació quàntica, i representa una de les aplicacions més òbvies i immediates de la computació quàntica. En aquesta xerrada descobiràs perquè és molt més natural i eficient simular matèria quàntica, com cristalls, mol·lècules, o nuclis àtomics, amb un ordinador quàntic, en comptes d’un de “clàssic”.

Investigant amb força les malalties neurodegeneratives a càrrec de Jorge Oliver De La Cruz, Institut de Bioengunyeria de Catalunya (IBEC)

En aquesta xerrada oberta a tothom, parlarem de la malaltia d’Alzheimer i altres malalties associades, i ens posarem en la pell d’investigadors per descobrir, d’una manera interactiva, algunes de les causes que poden conduir al seu desenvolupament. Abordarem com les neurones perceben les forces que les envolten i com aquestes poden influir en les malalties neurodegeneratives. Finalment, parlarem de la recerca actual en aquest àmbit i quins models s’empren al laboratori per comprendre millor els mecanismes moleculars d’aquestes malalties.

Coordina: Mónica Martínez – Universitat de Barcelona (UB)

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).