Taula Rodona – L’Univers és ple de colors: l’astrofísica a través de múltiples mirades

Ciutat:
Barcelona | 26/09/2023, de 18:00 h – 19:00 h | Biblioteca Gabriel García Márquez | Taula Rodona

L’Univers és ple de colors: l’astrofísica a través de múltiples mirades

En aquest diàleg a múltiples bandes, diferents investigadors joves en astrofísica explicaran la seva manera d’observar els astres i les galàxies. Aquests objectes emeten molts tipus diferents de llum, i no només llum! Això permet que els poguem mirar de maneres molt diferents, a través de molts “missatgers” que són emesos i que viatgen per l’Univers fins a nosaltres. El diàleg aplega cinc investigadors, cadascun expert en un missatger diferent: des de radiació electromagnètica (molt i poc energètica) fins a ones gravitacionals i neutrins. Gràcies a això, aprendrem quina informació ens pot aportar cadascun dels diferents missatgers, com es complementen entre ells, i com cadascun d’ells també requereix eines diferents per a estudiar l’Univers. El públic entendrà que, per a poder entendre com funciona un objecte astrofísic, necessitem mirar-lo des de moltes perspectives diferents, de manera interdisciplinària. I viceversa, la seva observació ens pot aportar molta informació de fenòmens aparentment no relacionats. Els diferents investigadors, que pertanyen a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), posaran especial èmfasi en la interacció amb el públic per a generar un diàleg obert i distès.

Ponents: Mar Carretero, Elena Díaz, Óscar Jiménez, Dani Marín, Toni Bertólez – Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB)

Modera: Miriam Rivera – Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC)

Inscripcions

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).