La Nit Europea de la Recerca a Catalunya fa cinc anys i arriba amb més de 200 activitats

Ciutat:
  • Aquest cicle d’activitats científiques divulgatives per tots els públics se celebrarà la última setmana de setembre i inclou xerrades, rutes científiques, jocs i tallers
  • Un consorci format per diverses entitats acadèmiques i de recerca catalanes organitza aquest esdeveniment de manera simultània amb més de 25 països europeus.
  • Les inscripcions a les activitats ja estan obertes al web lanitdelarecerca.cat

Per cinquè any consecutiu, se celebrarà a Catalunya l’esdeveniment de divulgació de la Nit Europea de la Recerca, que tindrà lloc la setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre. Investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques de tot Catalunya oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics. El programa ja es pot consultar al web lanitdelarecerca.cat.

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. Així doncs, la població tindrà l’oportunitat de conèixer els avenços científics que s’hi desenvolupen al territori de la mà dels propis investigadors.

Aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre de cada any. Gràcies a la seva popularitat (l’acte atreu més d’un milió de visitants arreu d’Europa) ,s’ha allargat durant els dies previs i el cap de setmana. A més de tota la programació presencial, que inclou des de xerrades, tallers, fires i rutes guiades fins a activitats en instituts i escoles en el marc del “Matí de la recerca”, també s’oferirà una programació online al canal de Youtube de la Nit de la Recerca, on el públic podrà trobar un gran nombre de microxerrades sobre temàtiques d’allò més diverses.

Aquest projecte és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea, i a la col·laboració del consorci format per la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entitats coordinadores del node de Barcelona, la Universitat de Lleida (UdL), coordinadora del node de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili (URV), coordinadora del node de Tarragona, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic), coordinadora del node de Catalunya central. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’encarrega de la coordinació dels diferents nodes. En aquesta cinquena edició, a més, s’hi afegeix la Fundació Jaume Bofill, que en el marc del programa Magnet, impulsarà 15 projectes de recerca a centres educatius de primària i secundària per tal d’apropar els equips de recerca a l’alumnat, famílies i veïnats, al llarg de l’any.

D’altra banda, comptarem també amb la col·laboració del Museu de la Ciència CosmoCaixa i dels CaixaFòrums de tot el territori, que oferiran nombroses activitats coordinades per Esciencia.

Barcelona

Les diverses activitats presencials del node de Barcelona, coordinat des d’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), tindran lloc entre el 27 de setembre i el 2 d’octubre a més de 10 seus diferents: els centres cívics Casa Golferichs, Joan Oliver “Pere Quart” i Vil·la Urània; Fabra i Coats: Fàbrica de Creació; el centre de vida comunitaria de Trinitat Vella; la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí i la Montbau-Albert Pérez Baró; la Casa Convalescència de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; el bar BlackLab de la Barceloneta; el Centre Cultural Sant Josep de l’Hospitalet del Llobregat, en el marc de Pessics de Ciència (programa sota el paraigües LHCiència, el pla estratègic en comunicació científica de l’Ajuntament de L’Hospitalet); i el Tecnocampus Mataró Maresme. “La idea és que a Barcelona les activitats comptin amb seus per tota la ciutat i als voltants, per facilitar que qualsevol persona en pugui gaudir sense que el desplaçament sigui un problema”, explica la responsable de comunicació de l’ACCC, Miriam Rivera.

Entre les activitats que oferten totes aquestes seus, trobem un divertit Science Slam en què el públic podrà votar la seva microxerrada preferida i guanyar un premi; i molt més; nombroses xerrades en que descobrirem com és que tots som mutants, quina relació hi ha entre les matemàtiques i el Viatge al centre de la Terra de Julio Verne, o com es creen òrgans en miniatura al laboratori, entre moltes altres. També comptarem amb tallers en que aprendrem a desentranyar els misteris d’un edifici històric, com d’intel·ligent és la intel·ligència artificial, com detectar la leucèmia o com identificar “bulos”, entre d’altres. D’altra banda, la UB, a través de la seva Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), oferirà de nou els Cafès científics, oberts a la ciutadania en general, en els que es parlarà de temes globals com les migracions, els estils de vida, el sexe i el gènere en la recerca, i el canvi global, prenent com a punt de partida exemples locals.

A més, des de Cosmocaixa s’organitzarà una Fira de la investigació el divendres 30 de setembre amb activitats i demostracions en directe. També hi haurà tallers variats i una sèrie de microxerrades a càrrec d’investigadors i investigadores

Catalunya Central

Enguany, les activitats del node de la Catalunya Central s’estendran per diferents punts del territori al llarg de l’última setmana de setembre.

A Manlleu, tindrà lloc el taller “Busquem petits geòlegs!” al Museu del Ter, adreçat a un públic familiar per aprendre quins processos geològics amaga la geologia d’Osona i descobrir els secrets de les roques. També s’hi ha organitzat la visita guiada “Les obreres del Ter: Una majoria invisible”, al Museu del Ter. S’hi explicarà la recerca històrica que ha permès reflectir el paper protagonista de les treballadores del tèxtil al Ter que durant molts anys ha estat invisibilitzat i silenciat. També comptarem amb l’activitat nocturna “Nit del ratpenats”, una introducció al valor de la recerca sobre els quiròpters seguida d’una sortida guiada a l’entorn del Passeig del Ter de Manlleu per observar l’activitat d’aquests petits mamífers mitjançant l’ús de detectors d’ultrasons.

A Manresa, dins el programa “Amb la recerca, fem ciutat”, es donaran a conèixer els resultats de les investigacions que es duen a terme a les universitats, els centres sanitaris i el centre tecnològic de la ciutat.

Pel que fa a Vic, es convidarà als assistents a fer un “Got de ciència!” amb un format desenfadat i amè per apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania per mitjà de breus xerrades interactives. El personal investigador de la UVic explicarà la seva recerca al Casino de Vic i en el marc del programa de l’Ateneu de Vic.

A Berga, diversos investigadors i investigadores celebraran conjuntament la Nit Europea de la Recerca al Claustre de Sant Francesc. Hi intervindran membres de la Universitat Politècnica de Catalunya i la UB, així com de diversos centres de recerca: CREAF, ICGC i SMC.

Per últim, a Montesquiu se celebrarà el “Dia Mundial dels Ocells”, en el que gaudirem de tallers i activitats centrats en aquests animals: una sortida ornitològica guiada, un espectacle infantil, una xerrada d’ornitologia i un concurs d’identificació d’ocells.

Girona

Al node de Girona, la Nit Europea de la Recerca tindrà lloc el dia 30 de setembre per la tarda, amb una festa a la Casa de Cultura de Girona: investigadors de la Universitat de Girona oferiran tallers per explicar la seva recerca de forma que hi puguin participar públics de totes les edats, especialment infantil. La festa estarà amenitzada per Dani Jiménez, que ens mostrarà com d’espectacular és la ciència i com la trobem en el nostre dia a dia.

A més de la festa del dia 30, la Nit de la Recerca a Girona comptarà amb altres activitats els dies previs. Entre elles trobem un cicle de tres dies de xerrades adreçades als instituts a la mateixa Casa de Cultura: “Aigua, essencial en la nostra vida!“, “Robots i humans construint un món millor” i “Quàntica, tot és ciència quàntica!”.

En col·laboració amb Fundació “La Caixa”, a CaixaForum de Girona gaudirem el dijous 29 de setembre d’una sessió de microxerrades on els investigadors ens explicaran com la seva recerca ens ajuda en el nostre dia a dia. La Nit de la Recerca continuarà el dissabte dia 1 d’octubre a la tarda, on les famílies podran gaudir de tallers duts a terme pels investigadors de la Universitat de Girona a les instal·lacions del mateix CaixaForum. Tot això amb la participació d’Esciència

Lleida

Al node de Lleida, el grup de recerca GREiA , de la Universitat de Lleida, coordinarà totes les activitats gratuïtes que tindran lloc el dia 30 de setembre. En aquesta edició de la Nit Europea de la Recerca a Lleida, comptarem amb una gran varietat de xerrades de diferents temàtiques, tallers per posar en pràctica diferents aspectes de la recerca actual i visites a diferents laboratoris de recerca i museus de la ciutat. A més, el mateix dia 30 CaixaForum Lleida, en col·laboració amb Esciència, ofereix el taller Slimes per a famílies amb nens i nenes a partir dels 6 anys

Com a resultat de l’èxit en les passades edicions a la ciutat de Lleida, els dies previs, del 19 al 28 de setembre, també es realitzaran tallers i xerrades com avantsala. De nou, tornarem a trobar els espais online de la “Europe’s Corner” i “La nostra recerca”, on el personal investigador de la província de Lleida exposarà els projectes europeus en els que participa i la recerca que estan realitzant a través de pòsters amb breus explicacions. Finalment, els més petits podran participar en dos concursos: un de dibuix i un de reciclatge.

Tarragona

Al node de Tarragona, l’activitat central de la Nit de la Recerca serà la fira de tallers científics a la plaça Corsini, el 30 de setembre. Més d’un centenar d’investigadores i investigadors oferiran prop de quaranta tallers per a públic familiar. Una activitat lúdica en un ambient festiu al oberta al centre de la ciutat. D’altra banda, CaixaForum Tarragona, en col·laboració amb Esciencia, organitza aquest mateix divendres en horari de tarda una sèrie de microxerrades a càrrec de diferents investigadors i investigadores.

Com a primera activitat prèvia s’ha inaugurat al Mercat Central de Tarragona l’exposició “Castells i ciència”, que relaciona diferents disciplines científiques amb el fet casteller. La mostra es pot visitar fins el 3 d’octubre.

El dissabte 24 de setembre es durà a terme taller “Fem ciència… Experimenta” en què els participants podran fer experiments en directe a la plaça Corsini de Tarragona. Seguint el mètode científic, intentaran assolir els reptes de construir una font amb una ampolla de plàstic, fer ballar llenties, inflar un globus sense bufar o construir una làmpada de lava. Ho faran de la mà de personal de la Universitat Rovira i Virgili, que organitza l’activitat.

Dissabte 1 d’octubre estan previstes dues activitats més: una sessió de les microxerrades divulgatives “Recerca pel canvi” a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, organitzada per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la URV; i una ruta científica sobre el químic Antoni de Martí i Franquès, una recreació teatralitzada didàctica sobre la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Les persones que hi participin visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la recerca, des del camp de Mart fins al Pla de la Seu.

A més, a CaixaForum Tarragona podreu gaudir de diversos tallers i una Fira de la investigació amb activitats i demostracions en directe el mateix dissabte 1 d’octubre al matí

Centres educatius Magnet

En aquesta edició de la Nit de la Recerca, es farà un èmfasi especial per apropar la recerca als centres educatius de primària i de secundària.

En aquest sentit, el proper 30 de setembre, una vintena de centres educatius del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat pel Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill i l’ICE-UAB, organitzaran activitats als seus municipis en col·laboració amb equips de recerca de diferents institucions, en les que s’implicaran l’alumnat, les famílies i el veïnat. Entre aquestes, destaquen els tallers divulgatius per acostar l’astronomia a les famílies d’Igualada que organitza l’Escola Gabriel Castellà en aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i una exposició sobre el cervell per acostar aquest organ complex des del punt de vista científic i artístic, organitzada per l’Escola Gayarre de Barcelona en aliança amb l’IBEC.

A més, durant tot el curs escolar, se desenvoluparan quinze projectes de recerca en diferents escoles i instituts, deu dels quals impulsats per la Fundació Jaume Bofill en centres educatius Magnet, i cinc altres entitats del consorci coordinador de la Nit de la Recerca.

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).