Bloc activitats 27/09 matí – Mataró

Ciutat:
Mataró | 27/09/2024, de 10:00h a 13:30h | EspaiLAB 1, 2 i 6 i Gastronòmic LAB - CareCityLab | Activitats de divulgació científica.

Activitats científiques

En aquest espai es presentarà un bloc amb 6 activitats científiques sobre divulgació.

Inscripcions

  • Xerrada: L’acte Creatiu en la Salut Mental, a càrrec de Mariana Leibner i Laura Gómez Quijada del Centre de Formació i Prevenció.

L’escriptora Virginia Woolf reflexionava sobre la necessitat de tenir un lloc propi destinat al pensament i l’expressió escrita. Però: I si en comptes de les dones, fora protagonista el col·lectiu de salut mental? I si aquest espai, fos un lloc de creació dintre de la comunitat?. Es donarà a conèixer la recerca que s’està duent a terme i que busca  estudiar l’impacte que té determinat procés de creació artística en el trànsit de persona amb trastorn mental a artista. El procés de creació serà explicat pels propis artistes i s’acompanyarà d’una exposició de les obres.

  • Taller: The ‘SuperSUS’ digital game experience, a càrrec de Fernanda Barbosa, Tecnocampus Mataró-Maresme

El joc digital “SuperSUS”, desenvolupat per la Fundació Oswaldo Cruz, una prestigiosa institució de recerca en salut pública vinculada al Govern brasiler, pretén promoure noves estratègies d’educació, comunicació i salut fomentant la interacció i la participació activa de la població. En aquest taller es compartiran reflexions sobre el potencial dels jocs digitals en l’àmbit de la salut, així com una presentació del joc digital “SuperSUS” i dinàmiques perquè els participants coneguin el joc i reflexionin sobre el tema.
* Aquest taller s’impartirà en anglès.

  • Taula rodona: Què pensa el jovent de l’educació sexual a Catalunya?, a càrrec Laura Montero i Pons, Gemma Falguera i Puig / Dolors Rodríguez i Martín, ASSIR Santa Coloma de Gramenet, Gerència Territorial Metropolitana Nord, Institut Català de la Salut.

S’exposaran els resultats d’un estudi sobre l’educació afectivosexual a Catalunya amb el suport d’un PowerPoint i posteriorment, la projecció  d’un vídeo, en el que aquests resultats són explicats pels mateixos participants.  On coneixerem les opinions i les experiències del jovent de tot el territori de Catalunya -d’àmbits urbans, semiurbans i rurals-, respecte l’educació sexual que rep, de manera formal, informal i través de dispositius digitals, com la Web Sexe Joves. Tota la investigació s’ha realitzat tenint en compte tota la  Diversitat Afectivosexual i de Gènere del nostre país.

  • Microxerrada: Joves i salut mental: camins de recuperació, a càrrec de Lucía Pose i Míriam Pèrez, Centre de Formació i Prevenció.

Una microxerrada que ens parlarà dels camins terapèutics possibles que els joves amb problemes de salut mental poden transitar amb el suport i acompanyament del servei i dels professionals. Cal descentralitzar la mirada biomèdica i dotar als serveis d’una atenció integral que acompanyin la creació d’un projecte vital subjectiu.

  • Taller: El repte de las Altes Capacitats a l’escola. Molt més enllá de la intel·ligència, a càrrec de Noemi Lamonja Vicente, Institut Català de la Salut. Metropolitana Nord.

Taller dirigit a docents i families amb l’objectiu principal de proporcionar informació i eines per al reconeixement de signes d’Alts Capacitats en els seus alumnes, per tal de millorar la detecció de casos i l’atenció. D’aquesta manera, donant llum als obstacles als que s’enfronten aquests alumnes, podrem acompanyar-los i evitar o reconduir problemes de comportament, abandonament escolar i dificultats socials.
* Aquest taller s’impartirà en castellà

  • Taller: Taller de fluids i dietes de textura modificada per a persones amb disfàgia orofaríngia, a càrrec de Paula Viñas, Abel Llovet, Marta Cera i Marta Santiago. Consorci Sanitari del Maresme.

L’objectiu del taller és millorar els coneixements dels pacients, familiars i cuidadors sobre quins són els signes principals de la Disfàgia Orofaríngia i com hauria de ser la seva cura, a més de proporcionar coneixements sobre l’adaptació de la viscositat dels fluids, quines estratègies cal tenir presents per proporcionar una deglució segura i eficaç, a més de cobrir els seus requeriments nutricionals.

Més informació.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).