Nova edició del “Toc de Ciència” a la Garrotxa

Ciutat:
Olot

Nova edició del “Toc de Ciència” a la Garrotxa

● La tarda del 30 de setembre, tres bars del centre d’Olot acolliran la segona edició del Toc de Ciència.

● La proposta comptarà amb il·lustracions, música, jocs i molta ciència, per celebrar la Nit de la Recerca.

● El festival reivindica el caire local i inclusiu, necessari perquè el coneixement científic sigui accessible per tothom.

Has anat mai a fer “el toc” (un beure, un got) i t’has trobat al bar un espectacle cultural? El pròxim 30 de setembre, se celebrarà a Olot la segona edició del Toc de Ciència: un festival de cultura científica que oferirà coneixement, art, concursos i premis!

En el marc de la Nit Europea de la Recerca, 5 professionals de la investigació, accepten el repte d’explicar les seves troballes a la terrassa d’un bar. Sense escenari ni el suport de diapositives, establiran un diàleg amb el públic. Mentrestant, artistes de la zona plasmaran allò que senten en una il·lustració.

Al final de cada actuació, l’audiència respondrà les preguntes del joc final per endur-se el premi! I com a novetat, enguany el Toc de Ciència comptarà amb actuacions musicals.

“La idea és que la gent es trobi les actuacions, s’ho passi bé i es quedi al bar allargant la conversa. Les persones expertes són locals i és una oportunitat única per parlar amb elles sobre el que fan.” – comenta la Nieves Lorenzo-Gotor, doctora en bioquímica i comunicadora científica, impulsora del Toc de Ciència.

El festival començarà a les 17 h a la terrassa del Cafè del Firal, amb l’olotí Marc Güell, expert en biodisseny, que ens explicarà “Com la intel·ligència artificial revolucionarà la nostra salut i la del planeta”. Tot seguit, la investigadora Sílvia Simon, ens farà entendre que “Tot és química. Química quàntica, clar!”.

Qui faci el toc a Els del Mig, es trobarà a les 18:30 h amb la Gemma Casas, una química analítica de Sant Feliu de Pallerols, que ens narrarà “Les rutes dels contaminants, de casa teva a l’Antàrtida”.

El correbar continuarà a la terrassa del Baobab, a les 19:30 h, on aprendrem del nostre passat! L’arqueozoòloga, Samantha Figueredo, ens contarà “(Pre)històries animals de l’Alta Garrotxa”, i l’experta en paleogenètica, Merche González, ens detallarà “L’evolució de la microbiota humana de Catalunya”.

Durant les actuacions, Alba Azaola, Jordi Serrat, Miquel Alari, Marta Córcoles i Norma Orriols seran algunes de les artistes que captaran el moment i les idees en les seves il·lustracions.

A més, en aquesta segona edició del Toc de Ciència, s’incorporen actuacions musicals entre bars, que faran cercavila per aplegar la gent que passeja pel carrer.

En cas de pluja, l’esdeveniment es traslladarà a l’interior dels mateixos bars.

 

Un festival proper i inclusiu

El Toc de Ciència reivindica la necessitat de portar la ciència a les zones més allunyades de centres de recerca i universitats. Per fer-ho aposta pels seus propis habitants, perquè també n’hi ha que es dediquen a la investigació, malgrat que sovint hagin de desenvolupar la seva carrera fora de la comarca.

Amb l’objectiu d’arribar a tothom, el festival treballa per ser inclusiu. Per aquest motiu, s’han realitzat sessions de treball amb col·lectius locals que defensen la diversitat de gènere i ètnia, recollint propostes per fer el Toc de Ciència un espai integrador.

Mostra del caire feminista de l’organització es visibilitza en els fulletons que es repartiran amb les consumicions als bars. Aquests expliquen descobriments extraordinaris realitzats per dones, amb l’objectiu de fomentar referents científics femenins entre la població.

Qui fa possible el Toc de Ciència

Aquesta activitat és possible gràcies al suport de la Diputació de Girona, el Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca (PEHOC), l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (CCCCD) de la Universitat de Girona, Pintures Fontfreda i Eduscopi.

Amb la col·laboració del col·lectiu Sàgoe Olot.

Per a més informació:

@cienciarreu

Nieves Lorenzo-Gotor

cienciakmz@gmail.com

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).