Els tallers divulgatius de la Nit Europea de la Recerca ocupen des d’avui una plaça Corsini virtual

Ciutat:

La fira de tallers científics de la Nit Europea de la Recerca és l’acte més emblemàtic d’aquest gran esdeveniment divulgatiu, que se celebra simultàniament a 350 ciutats del continent. Per això ha volgut mantenir l’essència dels anys anteriors i s’ha ubicat un any més a la plaça Corsini de Tarragona, però d’una forma virtual. Les persones que vulguin participar de la Nit de la Recerca ho podran fer passejant a través d’una il·lustració interactiva en la que es pot veure la plaça i els diferents stands. Cada carpa té un taller científic diferent, al que es podrà accedir a través d’un clic. L’objectiu de la Nit de la Recerca, que va impulsar la Comissió Europea l’any 2005, és promoure el reconeixement públic de les investigadores i investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, evidenciar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i mostrar les persones que la fan possible.

Les propostes dels tallers virtuals són variades i plantegen curiositats sobre disciplines diverses: com vivien els íbers a dins de les seves cases, quines accions quotidianes fan que la nostra petjada ecològica sigui més gran o més petita, perquè el rentat de mans ajuda a eliminar el virus que provoca la covid-19, com podem lluitar el canvi climàtic cuidant el nostre intestí… Així fins a 30 tallers diferents que protagonitzen investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili -que coordina l’esdeveniment- i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

A la fira virtual també es podrà visitar un European Corner, on investigadores i investigadors que lideren a la URV projectes del programa marc de la Comissió Europea explicaran en format vídeo les seves recerques, que complementaran amb un pòster.

El Mercat Central de Tarragona i el de Torreforta repartiran el quadern científic de la Nit de la Recerca. ©David Oliete.

El Mercat Central de Tarragona i el Mercat de Torreforta col·laboren amb l’esdeveniment com en anteriors edicions. Per aquest motiu, des d’aquesta setmana i fins esgotar existències, les persones que facin una compra mínima de 5 euros en qualsevol d’aquests dos mercats en horari de tarda podran recollir el quadern científic de la Nit de la Recerca: un petit obsequi que inclou tot el programa d’activitats amb l’accés a través de codis QR. Aquests codis també estaran disponibles al web de la Nit de la Recerca: www.tarragona.nitdelarecerca.cat.

Xerrades divulgatives

Avui a les 18 h també s’ha programat una sessió de micro xerrades divulgatives a la Llotja de Reus. Aquesta activitat, coordinada per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, es retransmetrà en streaming i estarà oberta a la participació del públic, que podrà fer les seves preguntes als ponents a través del xat de la sessió.

La divulgació científica també ha arribat durant tota la setmana als instituts de secundària de diverses poblacions de la demarcació, ja que una vintena d’investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca han estat impartint xerrades -en format virtual i presencial- a alumnes d’ESO i Batxillerat.

Ruta Martí i Franquès

Les activitats finalitzen demà dissabte, amb la ruta científica sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès. Es tracta d’una recreació teatralitzada didàctica de la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Els participants visitaran carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la seva recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu.

Imatge de la Ruta Martí i Franquès.

En l’organització de la Nit Europea de la Recerca han col·laborat la Diputació de Tarragona, la Comissió Europea i l’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET). També s’ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Reus, la Cambra de Comerç de la ciutat, TAC12 i els mercats de Tarragona i el de Torreforta.

El projecte Catalan European Researchers’ Night és una proposta de dos anys similar a cada edició, que s’organitza per tercer any consecutiu a Tarragona: els dos primers com a Nit Associada i aquest any amb el segell oficial de la Unió Europea. A banda de la URV, hi ha la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, la UVic i l’ISGlobal.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).