En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:
Les resistències antimicrobianes a càrrec de Marina Tarrús (ISGlobal)
En aquesta xerrada explorarem què són les Resistències Antimicrobianes (RAM), per què representen una amenaça creixent per a la salut pública i què podem fer, tant des de la comunitat científica com des de la ciutadania, per prevenir-les. Mitjançant un llenguatge accessible i exemples reals, es donarà a conèixer com es desenvolupen les resistències, l’impacte que tenen en el tractament de malalties i les bones pràctiques per a un ús responsable dels antibiòtics. Una activitat ideal per a persones interessades en la salut, la ciència i la sostenibilitat del nostre sistema sanitari.
Nanoanticossos: quan la natura inspira noves teràpiesa càrrec de Romina Russi (Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC))
Sabies que els microorganismes tenen la capacitat de transformar-se i fer front als antimicrobians? La resistència als antibiòtics s’ha convertit en una de les principals amenaces per a la salut global. Tanmateix, un nou enfocament promet revolucionar la nostra lluita contra aquestes infeccions: els nanoanticossos. Aquestes petites molècules, inspirades en la natura, poden reconèixer i neutralitzar bacteris resistents. En aquesta xerrada s’abordaran els principals reptes que afronta la societat pel que fa a la resistència als antibiòtics i com els científics estem desenvolupant noves estratègies per al control de les infeccions. Explorarem com s’estan dissenyant aquestes innovadores biomolècules i el seu potencial per canviar el futur de la medicina.
Nanociència per detectar l’Alzheimer a càrrec de Samuele Nesti (Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC))
T’imagines poder detectar l’Alzheimer amb una simple anàlisi de sang? Les malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer, són cada vegada més freqüents, especialment en persones majors de 65 anys. Actualment, no és fàcil detectar-les a temps i encara representen un gran repte. Amb el projecte de recerca TAME, estem treballant en un dispositiu capaç d’identificar canvis en la proteïna Tau, clau en el desenvolupament de l’Alzheimer. La idea és poder analitzar líquids com el que envolta el cervell o el plasma sanguini per saber si una persona comença a desenvolupar la malaltia, com està evolucionant i si els tractaments estan funcionant. Si aconseguim fer-ho realitat, podríem diagnosticar abans, tractar millor i millorar la vida de moltes persones.
Coordina: Miriam Rivera – ACCC