Bloc I de Xerrades científiques a l’Auditori Barrades

Ciutat:
Barcelona | 27/09/2024, de 19h a 20h | Auditori Barrades | Xerrades de divulgació científica sobre astronomia, art i animals.

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc amb 3 xerrades científiques sobre genètica i biologia molecular de 20 minuts de duració cadascuna. 

Inscripcions

  • Exoplanetes: A la recerca de nous mons i Hot Jupiters, a càrrec de Clàudia Soriano Guerrero – Institut de Ciències de l’Espai.

Des de fa més de 4000 anys l’ésser humà ha anat generant coneixement sobre l’Univers. No obstant, no va ser fins a l’any 1995 quan es va descobrir que els planetes del sistema solar no són els únics que hi ha a l’Univers. Al llarg dels darrers 30 anys el coneixement sobre els exoplanetes ha anat augmentant així com el nombre d’exoplanetes confirmats, més de 5000 avui dia. En aquesta xerrada farem un viatge a través de l’Univers fins a arribar als exoplanetes. Mostrarem les principals característiques que tenen, les tècniques per descobrir-los, així com la seva composició.

  • El teatre que cura, a càrrec de Marco Calabria – Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Les artteràpies s’estan imposant com a una nova eina per intervenir els símptomes associats amb les malalties neurodegeneratives. Aquestes intervencions s’han demostrat eficaces per a millorar el benestar emocional però encara no sabem si ho són per millorar la cognició com la memòria i l’atenció. En un estudi amb col·laboració amb el teatre Lliure vam estudiar l’eficàcia d’una intervenció basada en arts escèniques en persones amb malaltia de Parkinson. Els resultats preliminars de l’estudi suggereixen que aquest tipus d’intervenció és beneficiosa per als aspectes emocionals, cognitius, i també per a millorar la qualitat del suport social. 

  • De casa al zoològic: desxifrant el benestar dels animals en captivitats, a càrrec Melody Tamayo Moreno – AnimalConcepts i CREAF.

Estic segura que sabeu quan la vostra gata està feliç, o quan al vostre gos li fa mal alguna cosa o se sent inquiet. Som capaces de “llegir” les seves expressions facials i corporals, i d’avaluar mínimament com es troben. Però, què passa amb els animals amb qui no estem familiaritzades o no viuen amb nosaltres, com per exemple els animals que viuen a zoològics? Com podem saber o mesurar com es troben? En aquesta activitat explorarem què entenem per “benestar animal” i per què és essencial la seva avaluació contínua per garantir unes condicions òptimes als animals en captivitat. Coneixerem diversos indicadors i eines utilitzades per les organitzacions on viuen animals captius per tal d’avaluar i millorar el benestar dels seus habitants, incloent-hi observacions de comportament, mesures fisiològiques i cognitives, disseny de l’hàbitat i enriquiment ambiental.
També farem un exercici interactiu on us convertireu en expertes i experts i avaluareu l’expressivitat (emocional) d’alguns animals a partir de vídeos, i compararem els resultats per esbrinar si els i les participants hem coincidit en alguns resultats.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).