Bloc de Xerrades Científiques al Centre Cultural Sant Josep (L’Hospitalet)

Ciutat:
Barcelona | 22/09/2025, de 19:00 h – 20:00 h | Centre Cultural Sant Josep | Xerrada

     

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

INSCRIPCIONS

Menstruació i compostos químics: què sabem sobre els productes menstruals que utilitzem? a càrrec de Lara Cioni (Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA)- CSIC)

Al llarg de la seva vida, una persona que menstrua pot arribar a utilitzar més de 10.000 productes menstruals. Davant d’aquest volum i el seu impacte ambiental, moltes dones opten per alternatives reutilitzables com la copa menstrual, les compreses de tela o les calces menstruals. Els productes actuals han evolucionat i són més segurs que dècades enrere, quan problemes greus com el síndrome de xoc tòxic van impulsar canvis importants en el seu disseny. Però, sabem realment què contenen? Perfums i fragàncies —sovint destacats com a valor afegit— o compostos químics com plastificants i altres additius, la presència dels quals no sempre s’especifica en l’etiquetatge. A més, la legislació actual no obliga les empreses a detallar tots els ingredients utilitzats, fet que limita el nostre dret a escollir amb informació completa. Aquesta xerrada, adreçada a associacions feministes i col·lectius interessats en la salut menstrual, proposa un espai de reflexió col·lectiva sobre la presència de substàncies químiques en els productes menstruals. A partir de la recerca científica disponible, obrirem un debat per fer de la menstruació una qüestió de salut prioritària, tant per a les persones com per al medi ambient.

Pot la llum trencar l’aigua? Jo dic que sí! a càrrec de Valentina Gacha Mendoza (ICFO)

Potser la llum per si sola no pot separar l’aigua, però amb l’ajuda dels materials adequats i les condicions correctes… és possible aconseguir-ho! En aquesta xerrada t’explicaré com funciona aquest procés, anomenat fotoelectroquímica, i com determinats materials poden utilitzar la llum solar per dividir la molècula d’aigua en hidrogen i oxigen. Aquesta reacció té el potencial d’ajudar-nos a produir energia neta i sostenible en el futur. T’explicaré com investiguem materials especials —com el Vanadat de Bismut— i com els millorem mitjançant nanoestructures que els fan més eficients per captar la llum. Explorarem junts la “màgia” científica que s’amaga darrere d’aquests processos i imaginarem un món en què tecnologies com aquestes ens ajudin a fer front a grans reptes: des del canvi climàtic fins a noves formes de generar energia. No cal ser expert en química ni en física! Només cal tenir curiositat i ganes d’entendre com una cosa tan senzilla com la llum pot fer coses tan poderoses.

Resistències antimicrobianes a càrrec d’Enmanuel Cornielle (ISGlobal)

Els antibiòtics han salvat milions de vides, però el seu ús excessiu i inadequat ha afavorit l’aparició de microorganismes resistents. Aquest fenomen, conegut com a resistència antimicrobiana (RAM), és avui una de les principals amenaces per a la salut pública global. En aquesta xerrada de divulgació científica, t’explicarem què són les RAM, per què apareixen, com ens afecten en el dia a dia i què podem fer per prevenir-les. A través d’exemples clars i dades actuals, reflexionarem sobre el paper de la ciència, el personal sanitari i la ciutadania en la lluita contra les infeccions resistents.

Coordina: Clàudia Fernández

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).