Bloc I de Xerrades científiques al Centre Cultural Sant Josep

Ciutat:
Barcelona | 25/09/2024, de 19h a 20h | Centre Cultural Sant Josep | Xerrades de divulgació científica sobre gènere i biologia molecular

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc amb 3 xerrades científiques sobre genètica i biologia molecular de 20 minuts de duració cadascuna. 

Inscripcions

  • Curarem l’Alzheimer?, a càrrec de Danna Perlaza y Laia Lidón – Institut de Recerca Sant Pau.

Enguany la malaltia d’Alzheimer ha estat en el punt de mira dels principals mitjans de comunicació, però, saps per què? Des del Institut de Recerca Sant Pau us portem aquesta xerrada per a descobrir-ho! Acompanya’ns a conèixer com la recerca permet continuar avançant en el coneixement per a prevenir, diagnosticar i, potencialment, curar la malaltia d’Alzheimer. T’explicarem en què consisteix la malaltia, què li passa al cervell quan apareixen els símptomes, i quines són les recomanacions per a prevenir-los. Així mateix, veurem en quin punt ens trobem quant al tractament de la malaltia i quins són els últims avanços científics que hem fet en els nostres laboratoris. Et sonen els biomarcadores sanguinis o l’APOE4? Activa les teves neurones i veuen a descobrir-ho amb nosaltres!

  • Com fem recerca en malalties rares?, a càrrec de Bernat García Adán – Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En la meva presentació, ens endinsarem en el fascinant món de la recerca biomèdica, centrant-nos en la feina que desenvolupem en el meu grup de recerca en Patologia Mitocondrial i Neuromuscular a l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR). Nosaltres ens dediquem a estudiar malalties relacionades amb els mitocondris, una part de la cèl·lula que, entre moltes altres funcions, s’encarrega de produir l’energia necessària per a viure. Com a investigador biomèdic, la meva feina consisteix a entendre com aquestes malalties es desenvolupen, com poden diagnosticar-les i, en particular, com podem tractar-les. Poca gent sap que els mitocondris tenen el seu propi ADN. Això els converteix en orgànuls increïblement interessants des del punt de vista molecular. Al llarg de la xerrada, comentarem diferents curiositats sobre el seu funcionament i de quina manera poden estar relacionats amb malalties. El meu objectiu és fer que les idees complexes esdevinguin senzilles i comprensibles per a un públic general. Compartint la nostra experiència fent recerca, juntament amb algunes de les troballes interessants efectuades en el nostre grup, pretenc fer arribar la importància de la ciència, especialment en malalties rares, i la necessitat d’implicar-hi tota la societat.

  • Per què és important investigar amb perspectiva de Sexe i/o Gènere? a càrrec d’Alessia Squitieri – Institut de Recerca Sant Pau.

La recerca biomèdica i la medicina moderna compten amb un biaix molt important, el biaix de Sexe i/o de Gènere! Històricament, els resultats de recerca deriven predominantment d’estudis i assajos clínics realitzats en material cel·lular, models animals, i persones de sexe i/o gènere masculí. Però, quin és el motiu i quines conseqüències té aquest biaix en la salut de la població? En aquesta xerrada descobrirem la diferència entre tots dos termes, així com per què és necessari i urgent evitar el biaix, incorporant la perspectiva de Sexe i/o Gènere en totes les fases del cicle de la recerca. No fer-ho deriva en una falta de comprensió dels problemes de salut específics de les dones, com els relacionats amb la menstruació, l’embaràs i la menopausa. Així mateix, pot emmascarar diferències importants quant a la dosi correcta de medicaments, la progressió d’unes certes malalties, i la resposta a tractaments, tenint un efecte negatiu directe en la salut de les dones. L’Institut de Recerca Sant Pau ha posat en marxa un nou programa transversal en Salut de la Dona i Gènere per a fomentar aquesta perspectiva en totes les seves àrees i grups de recerca, coordinat per la Dra. Elisa Llurba i la Dra. Dt. Rosa Ballester. 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).