Bloc de Xerrades Científiques a Vil·la Urània

Ciutat:
Barcelona | 25/09/2025, de 19:00 h – 20:00 h | Vil·la Urània | Xerrada

 

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

Pensen els porcs? Somien els pops? Pot un insecte prendre decisions? Una mirada a la cognició i la consciència animal a càrrec de Melody Tamayo Moreno (CREAF – Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic)

Els animals pensen? Senten com nosaltres? Són conscients d’ells mateixos i del món que els envolta? En aquesta xerrada explorarem el fascinant món de la cognició i la consciència animal: com diferents animals perceben, aprenen, recorden i resolen problemes. Descobrirem que la intel·ligència no és exclusiva de l’ésser humà i que, des dels pops fins als elefants, passant per ocells, insectes o rèptils, molts animals mostren capacitats cognitives sorprenents. Parlarem dels diferents tipus de cognició —social, espacial, emocional, entre d’altres— i de com la ciència estudia aquests processos. També abordarem una qüestió clau: com pot aquesta recerca millorar la vida dels animals, tant en zoològics, laboratoris, llars o granges, com en llibertat? Conèixer millor la ment dels animals no és només un viatge apassionant, sinó també una eina poderosa per promoure el seu benestar. Si alguna vegada t’has preguntat com aprèn un lleó, si una abella pot recordar un rostre o si un peix fa servir eines, aquesta xerrada és per a tu. I si mai t’ho has preguntat… potser ha arribat el moment de començar a fer-ho!

Cremes solars: un perill invisible per als ecosistemes aquàtics a càrrec de Julen Ansede Zuazola (IDAEA-CSIC)

Xerrada on s’explicarà la base del projecte ECOSUN, que estudia els efectes d’un filtre solar —l’octocrilè— en peixos, humans, plantes i bacteris. Es parlarà, de manera entenedora i amb exemples senzills, sobre què són els filtres solars, quins tipus existeixen i com funciona aquesta molècula en concret. També es presentaran els efectes detectats en diversos organismes i s’explicarà com es realitza el monitoratge ambiental per avaluar-ne la presència i l’impacte. A més, s’exposaran les alternatives més segures que el projecte està explorant i es donaran consells pràctics per escollir cremes solars que protegeixin tant la pell com el mar. Una proposta per prendre consciència i entendre que, amb petits gestos com triar millor la nostra protecció solar, també podem ajudar a conservar els ecosistemes aquàtics.

De la detecció a la prevenció: la nova era de la salut hepàtica a càrrec d’Adrià Juanola Mayos (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS))

Les malalties del fetge maten 2 milions de persones cada any al món. La recerca europea està marcant un abans i un després en la detecció i prevenció. El projecte LiverScreen ha analitzat més de 30 000 persones asimptomàtiques en centres sanitaris, demostrant que una revisió senzilla pot detectar cicatrius al fetge abans que siguin irreversibles. D’aquest estudi ha sorgit el LiverRisk score, una eina pràctica que permet predir ràpidament qui té risc de malalties hepàtiques greus, i així intervenir a temps. Ara, el projecte LiverAim va un pas més enllà: utilitza intel·ligència artificial per analitzar dades de fins a 100 000 persones i desenvolupar diagnòstics personalitzats i recomanacions preventives abans que apareguin complicacions greus . En resum, aquests projectes representen un canvi de paradigma: passar de reaccionar tard a prevenir proactivament. Amb el desenvolupament del LiverScreen, el disseny del LiverRisk score i l’aplicació en el LiverAim, disposem d’eines efectives per estudiar i evitar malalties hepàtiques greus… abans que sigui massa tard.

INSCRIPCIONS

Coordina Maite Guilera – ACCC

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).