Bloc de Xerrades Científiques a Vil·la Urània

Ciutat:
Barcelona | 26/09/2024, de 18:00 h – 19:00 h | Vil·la Urània | Xerrada

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

Us convidem a descobrir el projecte GreenME en una xerrada de 20 minuts que explorarà com el contacte amb la natura pot transformar la salut mental de les persones. GreenME és una innovadora iniciativa que investiga com els espais naturals, ja sigui en entorns urbans, periurbans o rurals, poden promoure el benestar emocional de tothom. El projecte pretén promoure les teràpies basades en la natura com a una eina essencial per millorar l’equitat en salut mental a tots els nivells. El contacte amb la natura pot tenir un profund impacte positiu en el benestar emocional. Durant la xerrada, descobrirem com integrar aquests espais verds en el nostre dia a dia i com això pot transformar la nostra salut i qualitat de vida. A més, parlarem sobre els beneficis socioecològics de fomentar el contacte amb la natura, com la reducció de l’estrès, l’augment de la creativitat i la millora de la cohesió social. No us perdeu aquesta oportunitat per aprendre com GreenME està treballant per una societat i un planeta més sa i equilibrat, promovent la conscienciació sobre la importància de la natura en el nostre dia a dia. Per conviure amb la natura des d’un enfocament d’equitat en salut i de justícia ambiental.

  • La física com a eina contra el càncer a càrrec de Carla Riera Llobet, Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC)

    Per desgràcia la majoria de gent coneixem el càncer, ja que és una malaltia que afecta prop del 6% de la població mundial. Els metges s’encarreguen de diagnosticar i buscar les millors maneres per a tractar aquesta malaltia. Però es necessita algú capaç de desenvolupar eines per a aquests tractaments. aquí és on entrem les físiques com jo! Actualment em dedico a desenvolupar eines que milloren els tractaments de protonoteràpia (com la radioteràpia però es fan servir protons, un altre tipus de partícules) mitjançant algoritmes que els fan molt més precisos i aconsegueixen generar menys efectes secundaris.

  • Humanitats digitals: desenterrant traduccions amb pales mecàniques a càrrec de Lucia Campanella – Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

    En aquesta xerrada compartiré el treball del projecte finançat (MSCA) “The Anarchist Translation Flows and World Literature Project”, que té com a objectiu l’anàlisi de les traduccions literàries publicades per la premsa anarquista entre 1890 i 1910. Com fer per a revisar milers de pàgines de periòdics en diverses llengües, atrotinades pel temps i la censura i conservades en repositoris de diferents països? Les eines computacionals són les “pales mecàniques” amb les quals és possible digitalitzar, transcriure, extreure i analitzar, buscant allò que ens interessa. Ajudaran a trobar el tresor o només causaran confusió? Qualsevol pot usar-les? Quins biaixos tenen? Aquesta xerrada es dirigeix a no especialistes en humanitats digitals, i als amants de la literatura i de la traducció que no estiguin familiaritzats amb aquestes eines.

Coordina: Ariadna Ferrer – ACCC

 

 

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).