Bloc I de Xerrades Científiques a la Biblioteca Gabriel García Márquez

Ciutat:
Barcelona | 25/09/2023, de 19:00 h – 20:00 h | Biblioteca Gabriel García Márquez | Xerrada

 

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

INSCRIPCIONS

Un recorregut de 300 milions d’anys a través del bestiari fòssil català a càrrec d’Oriol Monclús Gonzalo, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

La paleontologia sempre ha estat un motiu de fascinació per al públic. Des de “El Món Perdut” d’Arthur Conan Doyle a les darreres entregues de la franquícia de “Parc Juràssic”, hem retornat a la vida moltíssimes espècies extintes d’animals que existiren milions d’anys enrere. Gairebé tothom pot enumerar un grapat de noms de dinosaures o altres bèsties fòssils: Tyrannosaurus, Triceratops, Smilodon… Tanmateix, la majoria d’aquestes espècies provenen de Nord Amèrica, i en canvi, hi ha una quasi completa desconeixença del nostre propi patrimoni paleontològic. De fet, Catalunya destaca per una història geològica molt rica i un registre fòssil excepcional, com per exemple la presència d’alguns dels darrers dinosaures no aviaris que habitaren el nostre planeta o el descobriment de nombrosos simis antropomorfs d’importància cabdal en l’estudi de l’evolució del nostre llinatge. Per això, en aquesta xerrada ens proposem esmenar aquest biaix de coneixement paleontològic realitzant un recorregut de 300 milions d’anys a través d’una selecció de 10 de les espècies més emblemàtiques del bestiari fòssil català.

Les matemàtiques del món real a càrrec Marc Calvo Schwarzälder, Centre de Recerca Matemàtica

Sovint ens preguntem el motiu per el qual hem d’estudiar matemàtiques a l’escola i ens és un fet que resulta difícil trobar la utilitat d’aquesta ciència. En aquesta xerrada posarem èmfasi en la idea de que, en veritat, les matemàtiques apareixen a moltíssims aspectes de la nostra vida, fins i tot en àmbits en els que no ens podíem imaginar! Explicarem com fer un bon ús del pensament matemàtic pot ser una forma molt efectiva per a adquirir nou coneixement i per a avançar com a societat.

La sang: el futur del diagnòstic? a càrrec de Cris Tuñí i Domínguez, Flomics Biotech SL

El desenvolupant un test de diagnòstic precoç i mínimament invasiu per diferents tipus de càncer, basat en una mostra de sang pot ser decisiu i facilitar el procés de diagnòstic en molts casos. El test utilitza l’ARN circulant per detectar expressió gènica associada amb tumors i cèl·lules no tumorals “estressades”. Mitjançant aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial, es crea un model per classificar les mostres entre “càncer” i “no-càncer”. Aquest test innovador, a diferència dels actuals que requereixen biòpsies invasives, permetria diagnosticar el càncer en estadis precoços amb una simple anàlisi de sang, augmentant les possibilitats de curació i salvant vides.

Coordina: Miriam Rivera – ACCC

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).