Bloc de microxerrades i Taula Rodona – Noves tecnologies i coneixement científic per a millorar l’agricultura
La ciència ofereix noves eines per fer front als grans reptes de l’agricultura al Baix Llobregat i més enllà. Una línia innovadora se centra en l’ús de feromones i altres semioquímics per controlar de manera sostenible les plagues que ataquen aquests cultius des de la síntesi i caracterització d’aquestes molècules fins a la seva aplicació al camp, buscant noves fórmules , augmentant-ne l’eficàcia sense contaminar.
L’ús d’aquests compostos i altres pesticides ha de ser sostenible i controlat. El cost de la monitorització impedeix el seu control. La tecnologia CPS, un mostrejador passiu ceràmic, permet detectar aquests compostos i microcontaminants a l’aigua a baix cost, ajudant a controlar la qualitat de l’entorn agrícola i a aplicar millor la normativa ambiental.
Paral·lelament, la recerca en bioquímica i biofísica computacional, amb eines com la química quàntica i el deep learning, permet dissenyar feromones més específiques i eficients a partir de simulacions i dades experimentals.
Una altra àrea clau és la millora de les llavors: s’estan desenvolupant varietats d’alt rendiment que no requereixen modificació genètica, però que optimitzen l’ús de l’aigua i les condicions de creixement.
Aquestes 4 línies d’investigació demostren com la ciència pot generar solucions reals, sostenibles i adaptades al nostre territori agrícola.
Ponents:
Carme Quero (IQAC)
Ricardo Molina (IQAC)
Ramon Crehuet (IQAC)
Evgeny Bulatov (IDAEA)
Modera: Mercè Ratera (IQAC)