Bloc de Microxerrades Científiques a Vil·la Urània

Ciutat:
Barcelona | 26/09/2025, de 19:00 h – 20:00 h | Vil·la Urània | Microxerrades

 

En aquest espai es presentaran 5 xerrades científiques de 7 minuts de duració cadascuna:

Més enllà del que veiem: la llum i la quàntica a càrrec de Stefano Pedarra (ICFO)

Sabies que, gràcies a les propietats quàntiques de la llum, es poden detectar els pirates informàtics? Aquest 2025, en què celebrem l’Any de la Ciència i la Tecnologia Quàntica, us convidem a descobrir com la fotònica, la ciència que estudia i utilitza la llum, està obrint les portes a una nova revolució tecnològica. En aquesta xerrada, descobrirem com la llum, quan es combina amb els fenòmens quàntics, pot obrir noves possibilitats per entendre i transformar el món que ens envolta, des de com ens comuniquem fins a com fem ciència. Parlarem de com la llum ens connecta a través de la fibra òptica, però també de com pot fer càlculs fins ara impossibles, garantir comunicacions ultra-segures i detectar i mesurar amb una precisió extrema. I ho fa gràcies a les regles sorprenents del món quàntic. A través d’exemples propers i una mirada curiosa, descobrirem com aquesta ciència aparentment abstracta ens afecta i com pot ser una porta oberta a imaginar com construim un futur més potent, segur i sostenible.

La fotònica al servei de l’energia sostenible a càrrec de Lydia Sanmartí-Vila (ICFO)

Sabies que la llum pot ajudar-nos a transformar el CO₂, un dels principals gasos responsables del canvi climàtic, en una font d’energia neta? Davant dels grans reptes globals d’energia i medi ambient, la fotònica es presenta com una tecnologia clau per fer les energies més netes, eficients i sostenibles. Gràcies a la ciència de la llum, podem desenvolupar panells solars transparents i més eficients i sensors que controlen la qualitat de l’aire i l’aigua. Aquestes aplicacions no només ajuden a reduir emissions contaminants sinó que també protegeixen els recursos naturals que sostenen la vida al nostre planeta. En aquesta xerrada, explorarem exemples concrets de com la fotònica està transformant la manera com produïm i consumim energia, i com contribueix a preservar el medi ambient. Veurem que la llum és molt més que una font d’energia: és una eina imprescindible per a un futur sostenible.

Saps què és un biofilm? Descobreix com s’organitzen les bacteris per resistir els antibiòtics a càrrec de Bia Moreno (Instituto de Bioingeniería de Cataluña (IBEC))

La resistència bacteriana als antibiòtics és un dels grans reptes de la medicina actual i representa una amenaça creixent per a la salut global. Tot i que sovint es parla de bacteris de manera individual, en realitat una gran part de les infeccions humanes —més del 60%— estan causades per biofilms: estructures organitzades on les bacteris viuen en comunitat, es protegeixen mútuament i es tornen molt més difícils d’eliminar. Aquests biofilms poden créixer sobre teixits humans, com passa en malalties respiratòries cròniques (fibrosi quística, MPOC) o en ferides persistents, i també sobre dispositius mèdics com catèters, sondes o pròtesis. En aquestes condicions, les bacteris són capaces de resistir tant els tractaments amb antibiòtics com la resposta immune del cos. En aquesta microxerrada explorarem què són els biofilms, per què representen un desafiament per a la medicina i com la ciència —especialment des de la bioenginyeria— està desenvolupant noves estratègies per combatre’ls. Parlarem dels avenços més recents i de com s’estan obrint camins cap a solucions més eficaces per tractar aquestes infeccions cròniques. Una oportunitat única per comprendre un problema tan complex com actual. No t’ho perdis!

 

INSCRIPCIONS

Coordina Maite Guilera – ACCC

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).