En aquest espai es presentaran 5 xerrades científiques de 7 minuts de duració cadascuna:
Més enllà del que veiem: la llum i la quàntica a càrrec de Stefano Pedarra (ICFO)
Sabies que, gràcies a les propietats quàntiques de la llum, es poden detectar els pirates informàtics? Aquest 2025, en què celebrem l’Any de la Ciència i la Tecnologia Quàntica, us convidem a descobrir com la fotònica, la ciència que estudia i utilitza la llum, està obrint les portes a una nova revolució tecnològica. En aquesta xerrada, descobrirem com la llum, quan es combina amb els fenòmens quàntics, pot obrir noves possibilitats per entendre i transformar el món que ens envolta, des de com ens comuniquem fins a com fem ciència. Parlarem de com la llum ens connecta a través de la fibra òptica, però també de com pot fer càlculs fins ara impossibles, garantir comunicacions ultra-segures i detectar i mesurar amb una precisió extrema. I ho fa gràcies a les regles sorprenents del món quàntic. A través d’exemples propers i una mirada curiosa, descobrirem com aquesta ciència aparentment abstracta ens afecta i com pot ser una porta oberta a imaginar com construim un futur més potent, segur i sostenible.
La fotònica al servei de l’energia sostenible a càrrec de Lydia Sanmartí-Vila (ICFO)
Sabies que la llum pot ajudar-nos a transformar el CO₂, un dels principals gasos responsables del canvi climàtic, en una font d’energia neta? Davant dels grans reptes globals d’energia i medi ambient, la fotònica es presenta com una tecnologia clau per fer les energies més netes, eficients i sostenibles. Gràcies a la ciència de la llum, podem desenvolupar panells solars transparents i més eficients i sensors que controlen la qualitat de l’aire i l’aigua. Aquestes aplicacions no només ajuden a reduir emissions contaminants sinó que també protegeixen els recursos naturals que sostenen la vida al nostre planeta. En aquesta xerrada, explorarem exemples concrets de com la fotònica està transformant la manera com produïm i consumim energia, i com contribueix a preservar el medi ambient. Veurem que la llum és molt més que una font d’energia: és una eina imprescindible per a un futur sostenible.
Saps què és un biofilm? Descobreix com s’organitzen les bacteris per resistir els antibiòtics a càrrec de Bia Moreno (Instituto de Bioingeniería de Cataluña (IBEC))
Coordina Maite Guilera – ACCC