Bloc de Microxerrades a Vil·la Urània

Ciutat:
Barcelona | 27/09/2024, de 19h – 20h | Vil·la Urània | Xerrades científiques investigació científica

Microxerrades científiques

En aquest espai 3 microxerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.

Inscripcions

  • Caçant la Cura: La Recerca de Tractaments per a Malalties Mitocondrials Rares, a càrrec de Kevin Aguilar Ludwig – Institut de Recercia Biomèdica de Barcelona (IRB)

Les malalties mitocondrials són malalties genètiques rares que afecten el funcionament de la mitocòndria, una part de la cèl·lula que produeix l’energia necessària perquè funcioni correctament. Quan la mitocòndria falla, es produeixen problemes de salut greus, sovint manifestant-se durant la infància. Actualment, no existeixen tractaments efectius per millorar la vida dels pacients amb aquestes malalties.

  • “Esto también es investigación…”, a càrrec de Anna Oje – ISGlobal

La prescripció d’activitats socials en espais naturals pot reduir els sentiments de soledat i millorar la qualitat de vida en entorns urbans? El projecte RECETAS (Re-imagining Environments for Connection and Engagement: Testing Actions for Social Prescribing in Natural Spaces) té com a objectiu descobrir-ho. RECETAS és un projecte pioner a l’avantguarda de l’estudi de solucions basades en la natura per a la salut humana i el benestar mental. En combinar el poder curatiu de la natura, la nodrició de les connexions socials i la cocreació a escala comunitària, el Consorci RECETAS està duent a terme tres estudis observacionals i tres assajos controlats aleatoris a sis ciutats de tot el món per abordar la crisi sanitària generalitzada però poc investigada de la soledat urbana.

  • Robots que Entienden lo Correcto: Conoce a Sweepy, a càrrec de Giovanni Dalmasso – Hosptial del Mar Research Centre / Instituto Químico de Sarriá (IQS)

Imagina que tu robot amigo pudiera entender lo que est. bien y lo que est. mal. Nuestra investigación ense.a a los robots a tomar buenas decisiones con inteligencia artificial (IA) y reglas justas. Así nació Sweepy, un robot de limpieza que no solo limpia, sino que aprende tus preferencias. Sweepy utiliza un método llamado “contractualismo”, lo que significa que sigue reglas con las que todos estamos de acuerdo y se adapta a cada persona. Gracias a la IA, Sweepy sabe cu.ndo limpiar, siendo siempre útil y considerado. En nuestras pruebas, Sweepy mejoró en entender lo que la gente quería y tomó decisiones que hacían feliz a todos. Esta forma de ense.ar a los robots es mejor porque respeta las preferencias de cada uno y trata de ser justa.

  • Què el sol no et cremi!, a càrrec de María Pin Nó – Roka Furadada

Després d’un estiu de sol i platja, saps si has tingut bona cura de la teva pell? Més enllà de posar-se crema i no sortir a les hores de més sol, les recomanacions per evitar els danys causats pels raigs UV a la pell no sempre s’apliquen bé. En aquesta microxerrada, coneixeràs les principals malalties derivades de l’exposició al sol i es revel·leran els secrets de la protecció solar per tenir una pell sana.

  • Una malaltia rara: la fibrosi pulmonar idiopàtica, a càrrec de Raquel Guillamat Prats – Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP)

Us convido a una xerrada reveladora sobre les malalties rares i la fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI). Explorarem el món complex de les malalties rares, destacant els reptes que afronten els pacients i els professionals de la salut. Després, ens endinsarem en la FPI, una condició pulmonar progressiva que afecta la capacitat respiratòria i la qualitat de vida dels pacients. Parlarem dels símptomes comuns, com la dificultat per respirar i la tos persistent, i de com aquesta malaltia afecta la vida diària. Analitzarem els factors de risc i els desafiaments en el diagnòstic i el tractament. A més, discutirem els últims avenços en investigació i teràpies que ofereixen esperança als afectats per la FPI. No us perdeu aquesta oportunitat d’informar-vos i obrir els ulls sobre aquesta malaltia.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).