Bloc de xerrades científiques a Casa Golferichs

Ciutat:
Barcelona | 25/09/2023, de 18:00 h – 19:00 h | Casa Golferichs | Xerrada

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

Inscripcions

  • Canvio climàtic, ¿enmalalteix només el planeta? a càrrec de Patricia Tarín Carrasco, BSC-CNS

    El canvi climàtic és un dels majors reptes als quals s’enfronta la nostra societat avui dia. Quan parlem de canvi climàtic pensem en els molts impactes que té sobre el nostre planeta. Però com afecta a la nostra salut?
    Avui dia, sofrim nombroses i intenses onades de calor Però què passarà en el futur? Els esdeveniments climàtics extrems tenen repercussions en el nostre planeta, quan ocorre més d’un al mateix temps, és el que coneixem com a Esdeveniments Composts i aquests poden augmentar la contaminació de l’aire, la qual cosa podria repercutir en la salut i benestar de les persones. Algunes regions del món són més vulnerables als impactes del canvi climàtic. A Europa, la Penísula Ibèrica és una de les zones més vulnerables a aquest fenomen, com serà la vida al nostre país?

  • Reserva Cognitiva: la millor inversió per a fer el teu cervell més fort i resilient a càrrec de Patricia Camprodon Boadas, Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (FRCB-IDIBAPS)

    El objetivo es explicar qué es la reserva cognitiva y la resiliencia, y cómo potenciarlas desde la infancia y adolescencia y para mantenerla a lo largo de la vida. La reserva cognitiva es la capacidad del cerebro para tolerar cambios debido a patologías o al envejecimiento. Esta capacidad depende de factores ambientales, por lo que es modificable. Se presentarán resultados de investigaciones del Servicio de Psiquiatría y Psicología Infantil y Juvenil, donde se han analizado los niveles de reserva cognitiva en niños y adolescentes con un primer episodio psicótico, con riesgo familiar de psicosis, consumidores de cannabis y controles. Los estudios muestran una relación entre la reserva cognitiva y la gravedad de los síntomas psiquiátricos, el rendimiento cognitivo, el funcionamiento de los individuos y algunas medidas de neuroimagen cortical. Además, se detallará un programa diseñado para reforzar la reserva cognitiva en niños y adolescentes. El concepto de reserva cognitiva es aplicable tanto a pacientes como a la población general. Ofrecer esta charla es importante para que la ciudadanía pueda beneficiarse haciendo pequeños cambios en su estilo de vida y en el de sus hijos, mejorando así su pronóstico.

  • La Genètica és Fàcil, o Això Ens Van Dir: La Complexitat dels Nostres Gens a càrrec de Xavier Farré Ramon – Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP)

Explicaré què és una variant genètica i en què consisteixen els estudis d’associació del genoma complet (GWAS). Inicialment, es pensava que aquests estudis podrien resoldre la genètica de totes les malalties. Tanmateix, la realitat ha estat més complexa del que esperàvem. Hem descobert centenars de variants genètiques amb efectes petits i moltes variants que influeixen simultàniament en múltiples malalties.

A més, parlaré de com les variants genètiques poden ser útils per predir malalties i les limitacions que afrontem en aquest camp. Per exemple, aproximadament el 95% dels individus utilitzats en aquests estudis són d’origen europeu, la qual cosa limita la generalització dels resultats a altres poblacions. També ens enfrontem a la dificultat d’obtenir mostres de grans dimensions i a la poca estratificació per sexe que es fa servir en aquests estudis.

Coordina: Raül Torán (ISGlobal)

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).