Bloc II de Xerrades Científiques a la Biblioteca Gabriel García Márquez

Ciutat:
Barcelona | 26/09/2024, de 19:00 h – 20:00 h | Biblioteca Gabriel García Márquez | Xerrada

 

En aquest espai es presentaran 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

INSCRIPCIONS

És bo jugar a videojocs per al cervell? a càrrec Diego Redolar, Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

L’accés als videojocs és de gran ubiqüitat. Pot dur-se a terme a través d’ordinadors, consoles, dispositius mòbils o tauletes. Això possibilita que no hi hagi una restricció ni de temps ni de lloc per a jugar. A més, l’ús d’aquests productes pot tenir gran influència sobre les activitats que realitzen els nens i adolescents i fins i tot afectar el seu desenvolupament. En aquest context, afloren una sèrie de qüestions i plantejaments que poden tenir un significatiu impacte social i un gran calat ètic. Un missatge que s’ha transmès àmpliament és que l’ús de videojocs pot tenir efectes perjudicials i redundar de manera negativa sobre diferents aspectes del funcionament cognitiu, social i emocional. Algunes recerques posen de manifest l’existència d’una correlació negativa entre la quantitat d’hores dedicades als videojocs i l’èxit acadèmic en nens i adolescents. Malgrat aquests resultats, estudis actuals suggereixen que el consum de videojocs podria modificar les estratègies cognitives que les persones utilitzen en el dia a dia.

De veritat saps com funciona el cervell? a càrrec Ana Hernández Sauret, Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Alguna vegada t’has plantejat com funciona veritablement el teu cervell? El teu cervell pot canviar amb el temps? En aquesta xerrada explorarem l’estructura i funcions del cervell, l’òrgan més important del cos humà. Aprendràs sobre les neurones i la glia, les cèl·lules fonamentals que componen el cervell, i com treballen juntes per a controlar totes les nostres funcions corporals, pensaments i sentiments. Aprofundirem en els quatre lòbuls del cervell: frontal, parietal, temporal i occipital, i descobriràs les funcions úniques de cadascun d’ells, amb anècdotes i proves cognitives. Parlarem sobre àrees clau com l’àrea de Broca, que ens permet parlar, i l’àrea de Wernicke, que ens ajuda a comprendre l’idioma. Però això no és tot, també abordarem el fascinant concepte de la plasticitat cerebral, mostrant-te com el nostre cervell pot canviar i adaptar-se a diferents circumstàncies. Finalment, discutirem com les nostres activitats diàries poden influir en les connexions cerebrals.

Què hem après de la persona més vella del món? a càrrec de Eloy Santos Pujol, Institut de Recerca Josep Carreras

Aquesta activitat de divulgació científica en català exposarà la nostra investigació en la persona més vella del món, una catalana de 117 anys que ens ha ajudat àmpliament a entendre l’envelliment. Aquesta xerrada també inclourà els darrers avenços en el camp de la biologia de l’envelliment i la seva relació amb el càncer o les malalties neurodegeneratives. La xerrada pretén visibilitzar la importància de la recerca en envelliment com a motor en la recerca contra malalties associades a aquest procés, com a actor clau en la preservació de la salut al llarg del temps i com a potencial disruptor en la clínica del futur. Així, l’activitat posarà al dia el públic en la recerca en l’increïble món de l’envelliment, descobrirà per primer cop els excitants avenços que el nostre grup ha fet arran de l’estudi de la persona més gran del planeta, i podrà aprendre les possibilitats futures que tot plegat presenta de cara al futur, més proper del que ningú imagina!

Coordina: Miriam Rivera – ACCC

 

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).