- Aquest cicle d’activitats científiques divulgatives per tots els públics se celebra al voltant del 24 de setembre i inclou xerrades, rutes científiques, jocs i tallers
Per quart any consecutiu, se celebra a Catalunya l’esdeveniment de divulgació de la Nit Europea de la Recerca, que tindrà durant diversos dies al voltant del 24 de setembre. Més de 50 entitats científiques de totes les províncies organitzen xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats per a tots els públics. El programa ja es pot consultar al web lanitdelarecerca.cat.
La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida.
Cada any, aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre, tot i que la seva popularitat fa que s’allargui durant els dies previs i el cap de setmana. A diferència de l’any passat, en que tota la programació es va oferir en format online degut a la pandèmia, aquest cop tornen les activitats presencials, que es realitzaran seguint les mesures de seguretat establertes contra la COVID-19. Així mateix, al canal de Youtube de la Nit de la Recerca, el públic podrà trobar més de 20 noves microxerrades conduïdes per investigadors i investigadores de Catalunya sobre temàtiques d’allò més diverses.
Les activitats que ofereix el programa s’organitzen des de diferents localitzacions de cadascun dels nodes principals: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Catalunya Central-Vic.
Barcelona
Les diverses activitats presencials del node de Barcelona, coordinat des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), tindran lloc entre el 21 i el 23 de setembre en cinc seus diferents: Cosmocaixa; els centres cívics Casa Golferichs, Joan Oliver “Pere Quart” i Vil·la Urània; el Centre Cultural Sant Josep i l’auditori Barradas de l’Hospitalet del Llobregat, que compta amb la col·laboració de Pessics de Ciència.
Entre les activitats que s’acolliran trobarem nombroses xerrades i microxerrades sobre temes tan diversos com el cervell, l’evolució, la genètica, la història, el medi ambient, la medicina, la microbiologia, la nanotecnologia o l’univers, i podrem compartir els nostres dubtes directament amb el personal investigador.
A Casa Golferichs trobarem diverses taules rodones sobre genètica, economia i forats negres, així com un taller pràctic per comprendre la importància de l’activitat física per a les persones amb malalties cròniques. A Cosmocaixa comptarem amb un gran nombre de parades a mode de fira, amb activitats sobre les fantàstiques propietats dels materials i la sostenibilitat energètica, entre d’altres. Al centre cívic Joan Oliver “Pere Quart” destaquen algunes taules rodones on joves investigadores i investigadors ens parlaran d’intel·ligència artificial. A Vil·la Urània destaquen els tallers sobre intel·ligència artificial i computació quàntica. La major concentració de tallers, però, la trobarem a l’Hospitalet de Llobregat, al Centre Cultural Sant Josep i a l’auditori Barradas, on podrem dissenyar prototips tecnològics per resoldre problemes, construir quarks amb peces de trenca-closques, observar microbis a través d’un microscopi o gaudir de diferents experiments de nanociència, entre d’altres.
Per la seva banda, la Universitat de Barcelona, a través de la seva Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), oferirà de nous els Cafès científics, aquest cop, al llarg del dia 23 en els Jardins Ferran Soldevila (Edifici Històric de la UB). Experts i expertes de la Universitat de Barcelona de diversos àmbits del coneixement posaran a l’abast de la ciutadania la seva experiència entorn a diferents temes d’actualitat i quotidians com poden ser la vida i la mort. Caldrà inscriure’s prèviament i n’hi haurà en horari de matí adreçat a públic escolar, i en horari de tarda per públic general.
Catalunya Central – Vic
Enguany, el node de la Catalunya Central, per començar a escalfar motors, oferirà, el dimarts 21 de setembre per la tarda, la conferència online “La importància del joc en les diferents etapes de la vida”. Aquesta xerrada, organitzada pel DIXIT Vic, anirà a càrrec d’Imma Marín, especialista en educació i comunicació a través del joc i metodologies lúdiques per l’aprenentatge. D’altra banda, el dimecres 22 de setembre per la tarda, a Manresa, també s’oferirà la ponència “Amb la recerca, fem ciutat!”. Es tracta d’un acte organitzat per l’Ajuntament de Manresa – Regidoria d’Universitats, la UManresa (Campus Manresa de la UVic-UCC), la UPC Manresa–EPSEM, la UOC i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa BCUM. En aquesta xerrada l’Observatori de la Recerca de la Catalunya Central presentarà un informe amb indicadors de recerca homologats sobre l’estat de l’activitat investigadora a Manresa. A continuació, les universitats del Campus Universitari de Manresa (UPC Manresa-EPSEM i UManresa-UVic-UCC), presentaran la recerca que es du a terme a cada universitat, explicaran algun dels seus projectes i com aquests impacten directament en millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
Per finalitzar, es portaran a terme dues sortides naturalistes organitzades pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la UVic-UCC, el Museu del Ter, l’Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN. En la primera, la “Nits dels ratpenats”, que tindrà lloc el divendres 24 de setembre al vespre, els participants podran observar l’activitat d’aquests petits mamífers mitjançant l’ús de detectors d’ultrasons a l’entorn del Passeig del Ter de Manlleu. En la segona, “Arbres i arbustos del bosc de ribera”, que tindrà lloc el dissabte 25 de setembre pel matí, els participants faran un recorregut botànic a la vora del riu Ter per aprendre a identificar les espècies més característiques del bosc de ribera.
Girona
Al node de Girona la recerca de la Universitat de Girona (UdG) tornarà al pati de la Casa de Cultura. Des de les 5 de la tarda s’hi podran visitar la fira d’activitats ofertades pels investigadors, i així poder interactuar amb ells. Des de la facultat de ciències hi haurà tallers a on buscarem microorganismes, seguirem l’odissea del espermatozoide, i entrarem a dins de les cèl·lules vegetals. També des de l’escola politècnica hi tindrem un gronxador molt espectacular i una joc que veurem és molt gironí. No hi faltarà el punt de llibre personalitzat i únic. A l’escenari també hi tindrem sorpreses! Al mateix temps es podrà participar a xerrades disteses amb investigadors. Durant tota la tarda ens hi acompanyarà en Dani Jiménez, amb els seus experiments espectaculars farà les delícies de grans i petits. Però també hi haurà experiments espectaculars, diriem que petits, des del departament de Química.
El dijous 23 i el mateix divendres es donarà el tret de sortida al cicle “Un dia en la #UdGRecerca” amb xerrades virtuals cada dia. Aquestes seran en línia i s’hi podran apuntar telemàticament els estudiants d’ESO i batxillerat.
La Nit també sortirà de la ciutat de Girona. Des de Santa Cristina d’Aro seguirem la Ruta Matemàgica, tot passejant per la població amb molta ciència. També s’acostarà a Olot, on dissabte 25 per la tarda hi haurà un Toc de Ciència, amb la Nieves Lorenzo i l’ACCC de coordinadors i d’una desena d’investigadors xerraran distesament a diferents bars de la població sobre canvi climàtic, neurociència, rapinyaires, intel·ligència artificial, etc.
Lleida
Des de la Universitat de Lleida (UdL), el grup de recerca GREiA, coordinarà totes les activitats gratuïtes que tindran lloc el dia 24 de setembre a la ciutat de Lleida i voltants, amb l’objectiu de convertir, per un dia, el ciutadà en científic. En aquesta edició de la Nit Europea de la Recerca a Lleida, el públic comptarà amb gran varietat de xerrades, de diferents temàtiques, tallers per posar en pràctica diferents aspectes de la recerca actual i visites a diferents museus de la ciutat, on també s’hi fa recerca.
Com a resultat de l’èxit en les passades edicions a la ciutat de Lleida, els dies previs, del 20 al 23 de setembre, també es realitzaran tallers i xerrades com avantsala. A més, es repetiràn els espais que tant d’èxit van tenir l’any anterior, “Europe’s Corner” i “La nostra recerca”, on el personal investigador de la província de Lleida exposarà els projectes europeus en els que participa i la recerca que estan realitzant a través de pósters amb breus explicacions. Així mateix, pels més petits, es convocarà una nova edició del Concurs de dibuix.
Tarragona
Al node de Tarragona, la ciència tornarà a omplir mercats i places. La Universitat Rovira i Virgili i els diferents instituts de recerca de la demarcació (ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES) han organitzat múltiples activitats per apropar la recerca a tot tipus de públic. L’acte central serà la fira de tallers científics de la Plaça Corsini de Tarragona. Prop d’una trentena de propostes experimentals per a públic familiar ocuparan aquest espai durant tota la tarda i fins la nit del divendres 24 de setembre. Per assistir-hi no caldrà inscripció prèvia, però l’aforament serà limitat i es controlarà l’accés per evitar aglomeracions.
També s’han organitzat activitats prèvies, com la proposta “Ciència als mercats”, que es farà del 13 al 26 de setembre. Amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, als mercats i als mercadets de la ciutat es farà divulgació sobre els polifenols i els seus beneficis per a la salut a través de diferents il·lustracions que es podran trobar a les parades de fruita i verdura.
La ciència també arribarà als estudiants de secundària i batxillerat. Del 20 al 24 de setembre investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i dels quatre instituts de recerca impartiran xerrades i tallers als instituts que els sol·licitin.
Com en edicions anteriors, també s’ha programat una sessió de microxerrades divulgatives, que es farà a la plaça de la Patacada de Reus el divendres 17 de setembre. Les persones podran assistir presencialment a aquesta activitat que comptarà amb vuit xerrades de diferents disciplines, que es farà a l’aire lliure sense inscripció prèvia fins omplir l’aforament.
I per tancar la proposta, el dissabte 25 de setembre a les 11h es farà a Tarragona una ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès. És una recreació teatralitzada didàctica de la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Les persones que hi participin visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu. Per assistir a aquesta activitat es requereix reserva prèvia.