SCAVENGERS. Carnivores in human settlements: a new and different way to address the Middle Palaeolithic record

Ciutat:
Poster European Corner

 

 

SCAVENGERS. Carnivores in human settlements: a new and different way to address the Middle Palaeolithic record

Número del projecte / Project number

ERC-AdG 101097511

Nom i cognoms / Name and surname

Jordi Rosell Ardèvol

Afiliació / Affiliation

Universitat Rovira i Virgili (URV) – Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)

Breu explicació del projecte / Brief explanation of your project

Els jaciments prehistòrics sovint són el producte d’activitats i/o ocupacions superposades que també impliquen processos disruptius. Els resultats són palimpsests d’aspecte desordenat que poden confondre les interpretacions. El problema s’agreuja quan alguns agents, com els carnívors, actuen sobre el registre arqueològic, provocant la desaparició de les restes i sense deixar indicis evidents del seu pas. Aquest fenomen ha estat força observat en els campaments de caçadors-recol·lectors actuals i res fa pensar que no fos igual en el passat. La presència de carronyaires té conseqüències importants en els estudis arqueològics, especialment quan s’intenten fer inferències sobre el comportament dels grups humans en cada període. Per tant, les interpretacions fetes fins ara no són completes si no tenen en compte el paper jugat per aquests animals en els conjunts arqueològics. Per tal de superar aquest problema s’està desenvolupant el projecte SCAVENGERS, el qual pretén modelitzar el comportament dels carronyaires en aquests escenaris mitjançant programes experimentals controlats amb carnívors salvatges (Neo-Tafonomia). SCAVENGERS consisteix en fer tot un seguit de reproduccions de campaments relacionats amb fogars (com els descrits en contextos arqueològics) i exposar-los a diferents espècies de carnívors salvatges: hienes, lleons, ossos, llops i altres carnívors més petits. Posteriorment, els resultats seran provats en diferents conjunts del Paleolític Mitjà mitjançant tècniques predictives desenvolupades gràcies a la Intel·ligència Artificial. L’objectiu principal és generar prou dades transversals que es puguin aplicar a tots els períodes i àrees geogràfiques, superant els límits dels mètodes arqueològics tradicionals i fer inferències precises sobre el comportament humà passat. Els resultats d’aquest projecte contribuiran al desenvolupament d’un nou paradigma, canviant algunes idees bàsiques sobre la prehistòria. De la mateixa manera, la informació i l’experiència acumulades proporcionaran dades molt valuoses per a altres àrees de coneixement, com ara les relacionades amb estudis naturalistes, comportament animal i gestió de recursos/parcs naturals.

Enllaç a la pàgina web del projecte / Link to your project website

Repte en que s’emmarca aquest projecte / Challenge within the framework of this project

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).