HIGHMEMORY: investigar com el cervell codifica i emmagatzema les associacions incidentals

Ciutat:
Poster European Corner
 

 

HIGHMEMORY: investigar com el cervell codifica i emmagatzema les associacions incidentals

Número del projecte / Project number

948217

Nom i cognoms / Name and surname

Arnau Busquets Garcia

Afiliació / Affiliation

Hospital del Mar Research Institute

Breu explicació del projecte / Brief explanation of your project

Els animals i els éssers humans s’adapten als canvis de l’entorn mitjançant la codificació i l’emmagatzematge d’experiències anteriors. Encara que l’aprenentatge associatiu en què intervé un reforçador ha estat el principal focus d’atenció en el camp de la cognició, altres formes d’aprenentatge estan guanyant adeptes, ja que probablement són més rellevants i freqüents en les decisions diàries que fem els éssers humans. De fet, les associacions entre estímuls no reforçants representen la forma més avançada, des del punt de vista evolutiu, d’augmentar les possibilitats de predir esdeveniments futurs i adaptar el comportament dels individus. Els animals també són capaços de formar aquests processos de condicionament d’ordre superior, però cal investigar més per entendre com el cervell codifica i emmagatzema aquests processos cognitius complexos.


El projecte HighMemory proposa estudiar el paper dels circuits hipocampcorticals en els processos de condicionament d’ordre superior en models de ratolí. Aquests processos expliquen per què els humans sovint senten repulsió o atracció pels estímuls (persones, llocs, sons) que no tenen un valor intrínsec de repulsió o d’atracció i que mai s’han associat explícitament a experiències negatives o positives. Una possible explicació d’aquesta atracció o aversió “sense fonament” és que aquests estímuls es van associar incidentalment amb altres senyals reforçats directament. És el que s’anomena condicionament d’ordre superior o aprenentatge mediat (AM). No obstant això, en augmentar el nombre d’associacions incidentals, els subjectes adquireixen més informació, la qual cosa permet separar la prominència real de dos estímuls diferents. Per tant, a mesura que augmenta l’aprenentatge, l’AM evoluciona cap al que els investigadors defineixen com a “proves de realitat” (PR). És important destacar que aquests processos conductuals afecten l’hipocamp, es caracteritzen per fases definides i accessibles i integren diverses regions cerebrals, la qual cosa els converteix en models perfectes per estudiar l’estreta regulació del comportament per part de les projeccions hipocampcorticals. Mitjançant l’ús de mètodes genètics d’avantguarda (tècniques virals i quimiogenètiques), d’imatges de Ca2+ i de comportament en ratolins (precondicionament sensorial), l’objectiu de HighMemory és disseccionar i caracteritzar, a macroescala (regions cerebrals), mesoescala (subtipus cel·lulars) i microescala (canvis d’activitat), la implicació causal de les projeccions hipocampcorticals en els processos cognitius d’ordre superior, des de la formació de l’AM, la transició a les PR i l’expressió d’aquests estats mentals diferenciats. En particular, esperem que HighMemory proporcioni informació important per comprendre i abordar millor la fisiologia dels processos cognitius complexos i els trastorns mentals, com els estats psicòtics.

Enllaç a la pàgina web del projecte / Link to your project website

Repte en que s’emmarca aquest projecte / Challenge within the framework of this project

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat2425 (101162003).