Xerrades i tallers per a secundària i batxillerat

Ciutat:
Tarragona | del 26/9/2022 al 30/9/2022 | Instituts | Xerrades per a secundària i batxillerat

A continuació podeu veure les xerrades i tallers que impartiran investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels quatre instituts de recerca: ICIQ, ICAC, IISPV i IPHES. Les conferències tindran lloc als centres de manera presencial, la setmana del 26 al 30 de setembre de 2022 i s’han de reservar. Podeu enviar un correu a comciencia@urv.cat amb el nom del centre i el títol de la xerrada o taller que demaneu, el dia de la setmana i l’hora que us aniria bé. S’acceptaran per ordre d’inscripció i un màxim de dues xerrades/tallers per centre educatiu.

“Tots podem contribuir a la ciència”

Amb l’objectiu de fomentar l’accés a la universitat, en aquesta els i les estudiants de secundària coneixeran quines són les diferents opcions de carrera que tenen, especialment a la URV, fent èmfasi a mostrar-los que a totes les carreres es fa ciència i que es pot investigar des de qualsevol disciplina.

Edat recomanada: 10-15 anys

Durada de l’activitat: 40 minuts

Necessitats: projector, pantalla i cables per connectar els nostres ordinadors al projector

Qui la imparteix: Génesis Guarimata, investigadora COFUND del Departament de Gestió d’Empreses; Debashish Roy, investigador COFUND del Departament de Filologies Romàniques; Sharanpreet Kaur, investigadora COFUND del Departament de Psicologia COFUND; Claudia De Los Angeles Díaz Leyva, investigadora del Departament de Gestió d’Empreses i Nadima Hassam, investigadora del Departament de Gestió d’Empreses de la URV.

La xerrada s’impartirà en català o en anglès


“Efectes dels impactes en la degradació de les bateries de cotxes elèctrics”

Xerrada sobre com els impactes dels vehicles, les vibracions, les forces o les acceleracions són factors capaços d’alterar l’estabilitat de les cel·les de la bateria i accelerar-ne la degradació.

Edat recomanada: adaptable a totes les edats

Durada de l’activitat: 20 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: María Cortada Torbellino, investigadora predoctoral en tecnologies per a nanosistemes, bioenginyeria i energia (URV)


“Com cuidar la teva salut mental” (Reservada)

S’explicaran 10 qüestions (i la seva base científica) que cadascú pot fer per millorar la salut mental.

Edat recomanada: ESO i Batxillerat

Durada de l’activitat: 40-45 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui l’imparteix: Lourdes Martorell Bonet, investigadora del Departament de Medicina i Cirurgia (URV)


“Cada ovella al seu corral”

Els animals domèstics tenen una gran presència en el nostre dia a dia, com a font d’alimentació, com a mascotes o en feines agrícoles. La recerca se centra a estudiar la implementació dels animals domèstics fa uns 6.000 anys a la península Ibèrica analitzant les restes (ossos i dents) trobades als jaciments arqueològics. L’objectiu de la xerrada és prendre consciència de la importància d’aquest procés i adquirir coneixements bàsics sobre la recerca en arqueologia.

Edat recomanada: 14-18 anys

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: projector i pantalla

Qui l’imparteix: Patricia Martín Rodríguez, investigadora de l’Institut Català de Paleoecolgia Humana i Evolució Social (IPHES)


“Un nou argument a favor de l’esport” (Reservada)

D’una banda, la comunicació entre els nervis i els músculs és essencial per al bon funcionament de l’organisme. D’una altra, les malalties neurodegeneratives que impedeixen aquesta comunicació, com l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), tenen conseqüències fatals per a qui les pateix. Al laboratori vam entrenar uns animals i vam trobar que la malaltia es reduïa quan es mantenia la comunicació entre els teixits gràcies a l’activitat muscular.

Edat recomanada: 16-18 anys

Durada de l’activitat: 30 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Laia Just Borràs, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques (URV)


“El metall contra la malaltia: disseny computacional de metal·loides antitumorals, antibacterians i antivirals”

Els metalls tenen un paper essencial en el cos humà i en els agents terapèutics. Existeixen 10 metalls crucials per a la vida humana, i més de 46 metalls no essencials es fan servir en tractaments farmacològics o com a agents de diagnòstic. Per exemple, els metal·loides de platí s’utilitzen de forma generalitzada a les quimioteràpies contra el càncer, el liti s’utilitza per als trastorns bipolars i la plata i el bismut s’utilitzen àmpliament com a agents antimicrobians. Tot i això, les vies convencionals dissenyades per al descobriment i la síntesi de fàrmacs orgànics són menys eficaces quan s’apliquen als metal·loides. En aquesta xerrada es mostrarà com es comporten els metalls i els metal·loides en els sistemes biològics.

Edat recomanada: +16 anys

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Iogann Tolbatov, investigador de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

La xerrada s’impartirà en anglès


“La ciència dels superherois” (Reservada)

El cinema i la televisió estan plens d’alienígenes de diferents colors, grandàries, poders i procedències. Però si un científic format mira pel·lícules o sèries de ciència ficció, probablement tindrà una sèrie d’atacs de cor per la falta de la més mínima rigorositat: naus espacials que no resistirien cap enlairament, acrobàcies impossibles, gegants estructuralment inversemblants, éssers orgànicament i fisiològicament inviables, dissenys conceptualment erronis, ecosistemes insostenibles, condicions climàtiques fantàstiques, materials termodinàmicament defectuosos, societats increïbles, organismes improbables…A més a més, gairebé sempre presenten el científic com un ésser maligne (o com un friqui) i no tots són així.

Edat recomanada: Segon cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Laureano Jiménez Esteller, investigador del Departament d’Enginyeria Química (URV)


“Enginyeria forense: la ciència per la qual els bons sempre enxampen els dolents”

La tecnologia es pot aplicar, entre d’altres, a activitats il·legals. Però també es pot fer servir per enxampar tota mena de delinqüents. Per molt intel·ligent que et pensis que ets, l’aplicació sistemàtica i rigorosa i la recerca de proves científiques pot desemmascarar qualsevol crim més enllà de qualsevol dubte. Durant la xerrada s’explicaran casos en els quals la ciència ha servit per inculpar (o per declarar innocent) un acusat. Hi haurà una mica de tot: assassinats en família, assassinats a la feina, falsificacions gairebé perfectes, enverinaments amb tota mena de substàncies, espionatge, detecció de sang, identificació de sospitosos, anàlisi de drogues en un fluid, etc.

Edat recomanada: Segon cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: ordinador, pantalla i projector

Qui la imparteix: Laureano Jiménez Esteller, investigador del Departament d’Enginyeria Química (URV)


“Humans i pedres” (Reservada)

Es tracta d’una demostració sobre tecnologia i evolució humana durant la qual es fabriquen eines en directe, i deixem manipular moltes roques i reproduccions.

Edat recomanada: totes les edats

Durada de l’activitat: 80 minuts

Necessitats: una sala on l’alumnat pugui seure en semicercle al voltant del conferenciant

Qui la imparteix: Miquel Guardiola, investigador de l’Institut Català de Paleoecolgia Humana i Evolució Social (IPHES).


“Senyoria, la Química és innocent”

La química ha estat injustament acusada de ser artificial i nociva. La missió de l’investigador en aquesta al·legació serà actuar com a advocat de la química i exposar totes les proves sobre el paper beneficiós i imprescindible que té en el dia a dia (alimentació, farmàcia, cosmètica, etc.).

Edat recomanada: 12-18 anys

Durada de l’activitat: 45 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Daniel Schorn, investigador del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV).

La xerrada s’impartirà en espanyol


“Nanotecnologia per a les teràpies contra el càncer guiades per imatges”

El càncer és una malaltia mortal que es dona a tot el món. S’utilitzen diverses tècniques diagnòstiques i terapèutiques per destruir les cèl·lules canceroses. En aquesta xerrada es mostra com es poden destruir les cèl·lules canceroses amb nanotecnologia i nanomaterials.

Edat recomanada: segon cicle d’ESO i batxillerat

Durada de l’activitat: 35 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Gohar Ijiaz Dar, Hussain Tariq i Muhhammad Faizan Khan, investigadors del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (URV)

La xerrada s’impartirà en anglès


“Optimització”

Què és l’optimització? En aquesta xerrada s’explicaran els beneficis d’aprendre a codificar i utilitzar la programació com a eina. Aquest procés millora la capacitat dels i les estudiants per resoldre problemes, la creativitat i el pensament lògic. Pot aplicar-se a diversos camps laborals i estimula l’optimització. L’objectiu de la xerrada és simplificar el concepte d’optimització presentant algunes rutines bàsiques que fem cada dia. Per fer-ho, els estudiants participaran en alguns jocs senzills que els permetran entendre la importància de l’optimització. 

Edat recomanada: 12-16 anys

Durada de l’activitat: 10-15 minuts

Necessitats: Ordinador portàtil, WiFi, Legos i un endoll.

Qui la imparteix: Christine El Khoury, Mostafa Zarandi i Stylianos Fanourakis, investigadors del Departament d’Enginyeria Química (URV)

La xerrada taller s’impartirà en anglès


“Disruptors endocrins: la cocteleria química del nostre dia a dia” (Reservada)

Durant aquesta xerrada s’explicarà què són els disruptors endocrins, per què són motiu de preocupació i quins efectes poden tenir per a la salut. Es presentarà el projecte INSULIN, que investiga sobre l’exposició a aquestes substàncies durant l’embaràs i el possible paper que tenen en el desenvolupament de la diabetis gestacional.

Edat recomanada: 12-18 anys

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: ordinador, projector, pantalla i pointer

Qui la imparteix: Montse Marquès Bueno, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques (URV)


“Hi ha relació entre Stranger things, la diabetis tipus 2 i l’Alzheimer?” (Reservada)

Què és la diabetis? I la malaltia d’Alzheimer? En aquesta activitat entendrem de forma senzilla i dinàmica els mecanismes biològics que hi ha darrere d’aquestes dues malalties. Posarem en comú el que actualment se sap i el que ens queda per saber. A més, descobrirem com dues patologies que semblen tan diferents poden tenir en comú més coses de les que ens pensem.

Edat recomanada: Segon cicle de la ESO i Batxillerat

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: Pilota petita; pantalla, projector i ordinador per mostres imatges (powerpoint o pdf); guixos de colors per poder dibuixar al terra (o bé cadires si no es pot dibuixar al terra)

Qui la imparteix: Laia Gutiérrez Tordera, investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili-URV


“És segura l’aigua que consumim?”

La xerrada explica el recorregut que fa l’aigua fins que arriba a les aixetes de les nostres llars. Quins tractaments es fan? Per què són necessaris?

Edat recomanada: ESO i batxillerat

Durada de l’activitat: 50 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Carme Aguilar, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV)


“Abordatge terapèutic del dolor muscular” (Reservada)

La xerrada consistirà en una introducció en què s’exposarà de forma esquemàtica la fisiopatologia de la síndrome de dolor miofascial, a més d’explicar els estils de vida occidental que la comporten. I també es mostraran les diferents cures per arribar al tractament estrella del dolor musculoesquelètic, la tècnica de punció seca.

Edat recomanada: ESO i batxillerat

Durada de l’activitat: 45-60 minuts

Necessitats: ordinador, projector, pantalla i guants de latex

Qui la imparteix: Raquel Gutiérrez Monzó, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques (URV)


“Fotosíntesi artificial”

Xerrada sobre la fotosíntesi natural i com els científics ens inspirem en la natura per poder crear combustibles i productes de manera sostenible i verda utilitzant la llum del sol, aigua i diòxid de carboni en el marc de la fotosíntesi artificial.

Edat recomanada: ESO i batxillerat

Durada de l’activitat: 40 minuts + torn de preguntes

Necessitats: projector i pantalla

Qui la imparteix: Carla Casadevall Serrano, investigadora de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)


 

“Construir i desconstruir el patrimoni: de l’arquitectura tradicional a l’arquitectura monumental”

La proposta vol acostar al públic jove la importància dels elements que conformen l’arquitectura tradicional i monumental mitjançant tipologies constructives que relacionen tots dos àmbits. S’utilitzaran models tridimensionals obtinguts mitjançant tècniques de captura massiva de dades, que es portaran a la realitat a través de maquetes impreses en 3D. L’experiència busca que el públic pugui participar de manera activa mitjançant les maquetes en un procés constructiu a escala reduïda d’elements reals, aprendre sobre la seva materialitat i visualitzar exemples arquitectònics reals des d’una visió transversal.

Edat recomanada: 14-18 anys

Durada de l’activitat: 60 minuts

Necessitats: ordinador, projector, pantalla i un espai gran per a realitzar les maquetes

Qui la imparteix: David Moreno, Albert Samper i Cèlia Mallafré, investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (URV)


 

“Un ordinador pot aprendre a diagnosticar malalties?”

La xerrada explicarà què és la intel·ligència artificial, concretament què són els mètodes d’aprenentatge automàtic que s’utilitzen perquè els ordinadors aprenguin tots sols a fer tasques donant-los exemples. Es farà una activitat per construir conjuntament un arbre de decisió, que és una de les tècniques que s’utilitzen per ajudar a fer els diagnòstics mèdics.

Edat recomanada: ESO

Durada de l’activitat: 60-90 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Aïda Valls Mateu, investigadora del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (URV)


 

“Sí, encara continuem evolucionant”

En l’actualitat, l’homo sapiens és l’única espècie del planeta. Encara que ens sembli que no continuem evolucionant, sí que ho fem. Podem saber quins canvis s’estan produint i a què són deguts des del punt de vista de la nostra evolució i de com és el nostre estil de vida actual.

Edat recomanada: ESO i Batxillerat

Durada de l’activitat: 45 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Marina Lozano Ruiz, investigadora de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (URV-IPHES-CERCA)


 

“Què és la malaltia del fetge gras no alcohòlic?” (Reservada)

Es tracta d’acostar els més joves a la malaltia del fetge gras no alcohòlic, una patologia tan comuna i tan poc coneguda que pot desencadenar greus conseqüències si no es prevé i es tracta a temps. També explicarem com funciona el metabolisme en el nostre cos i com és d’important el seu equilibri per mantenir-nos sans.

Edat recomanada: ESO i Batxillerat

Durada de l’activitat: 40 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Laia Bertran Ramos, investigadora del Grup de Recerca en Malalties Metabòliques Associades a la Insulinoresistència (URV -IISPV)


 

“Les curiositats que oculta la taula periòdica” (Reservada)

Darrere d’aquest mur de lletres i números que decora qualsevol classe de ciències, s’amaguen centenars de curiositats relacionades amb les propietats, aplicacions i descobriments dels elements que intenta organitzar.

Edat recomanada: ESO i Batxillerat

Durada de l’activitat: 45 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Federico Guerrero Ruiz, investigador del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV)

La xerrada s’impartirà en espanyol


D’altra banda, s’ofereixen dues xerrades divulgatives més:

 

“Votar per Internet és possible? Com es vota al món i què comporta” (Reservada)

Tim Cook, responsable d’Apple, va dir: “somia amb un futur on tothom pugui votar emprant el seu telèfon”. Però, quantes formes de votar hi ha al món? I què implica cada forma de vot? Hi ha llocs on encara es prenen decisions posant pedres en gerros o aixecant espases en una plaça, mentre que en d’altres es vota a través d’Internet o passant amb el cotxe per una urna com si fos un bar de menjar per emportar. En aquesta xerrada explicarem com es vota i quins avantatges o inconvenients comporten algunes formes de vot, alhora que plantejarem preguntes sobre l’ús de la tecnologia per fer el vot més senzill a la ciutadania i sobre la importància, en general, de la democràcia.

Edat recomanada: +14 anys

Durada de l’activitat: 45 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: David Dueñas, investigador Marie Skolodowska-Curie a la Universitat Politècnica de Gdansk (Polònia).

La xerrada s’impartirà en català o anglès


“Urbamar i posidònia activa”

Exposició dels dos projectes de ciència ciutadana que duem a terme des de fa uns anys. Urbamar tracta sobre la biodiversitat associada a les platges massificades i posidònia activa intenta cartografiar i controlar les praderies de posidònia fora de les reserves marines.

Edat recomanada: +15 anys

Durada de l’activitat: 45 minuts

Necessitats: ordinador, projector i pantalla

Qui la imparteix: Bernat Peralta, biòleg d’Anèl·lides

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).