fbpx

Bloc II de Xerrades científiques al Centre Cívic Pere Quart

Ciutat:
Barcelona | 23/09/2021, de 21h a 22h | Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart | Xerrades de divulgació científica sobre història i medi ambient

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.

Inscripcions a https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/perequart/p/43247/nit-europea-de-la-recerca

  • Ramón y Cajal, un científic artista, a càrrec d’Esther Gratacòs Batlle, del IQAC-CSIC (Institut de Química Avançada de Catalunya)

Xerrada que fa un recorregut per la història de la neurociència fins a Santiago Ramón y Cajal, un dels dos únics premis Nobel de Medicina espanyols i l’únic que va fer tota la seva carrera científica des d’aquí. A més, va ser un científic que va fusionar la seva passió per dibuixar amb la seva infinita curiositat, i això el va portar a dedicar-se tan fermament en la descripció del sistema nerviós, que va canviar la història de la humanitat amb les seves descobertes. Es pretén donar a conèixer la genialitat d’aquest personatge, tota la tasca que va dur a terme els anys que va passar a Barcelona i entendre la importància dels seus descobriments.

  • Resiliència urbana de l’aigua: infraestructures verdes d’aigües pluvials, a càrrec de Marc Teixidó Planes, del IDAEA-CSIC

El creixement ràpid de les poblacions, l’extensió de la urbanització i el canvi climàtic suposen un repte per al subministrament d’aigua potable de les ciutats tradicionals. La recol·lecció d’aigües pluvials mitjançant sistemes de recàrrega d’aqüífers gestionats (MAR) podria reposar els recursos d’aigua subterrània sobreexplotats, augmentant el subministrament d’aigua urbana. Tanmateix, les escorrenties d’aigües pluvials urbanes solen portar una infinitat de contaminants (per exemple, nutrients, metalls, traces orgànics i patògens), que afecten aquestes masses d’aigua receptores. Per millorar el rendiment del tractament de les infraestructures verdes convencionals, proposem una combinació innovadora de biofiltració amb geomèdia reactiu sostenible, de baix cost i de baixa energia per tal de complir la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides.

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).