S’han d’obeir les normes injustes?
El problema de l’obediència a les normes injustes és de gran interès a l’actualitat, i ho ha estat en importants episodis històrics. Des d’un plantejament més teòric, es pot reflexionar sobre la relació entre el dret i la moral, els conceptes de desobediència i justícia, la funció de l’ordre polític, o fins i tot els límits de la sobirania estatal en casos de crims contra la humanitat o genocidi.
Des d’una visió pràctica, hi ha els dilemes que planteja la desobediència civil, per exemple en el marc de moviments ciutadans de protesta, la legitimitat de l’objecció de consciència dins una societat democràtica, el posicionament enfront intervencions bèl·liques, o la responsabilitat d’un règim totalitari davant un tribunal internacional.
Persones expertes:
- Rosa Ana Alija, professora de l’àrea de Dret Internacional Públic, UB
- Stefano Bertea, professor visitant de l’àrea de Filosofia del Dret, UB/Leicester
- Aitor Díaz, professor de l’àrea de Ciència Política, UB
- José Luis Gordillo, professor de l’àrea de Filosofia del Dret, UB
Moderació: Maris Köpcke, professora de l’àrea de Filosofia del Dret, UB
Data i hora: 30/09/2022 a les 10.30 h
Lloc: Facultat de Dret de la UB (Diagonal, 684. 08034 Barcelona)
Públic: alumnat d’ESO i Batxillerat (aforament per a 40 persones amb inscripció prèvia)
Organitzat per: Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona
— Aquest projecte l’organitzen conjuntament la Unitat de Cultura Científica i Innovació, la Delegada del Rector per a la Divulgació Científica i diverses Facultats i Instituts de Recerca de la UB, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació i el cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).