fbpx

Resiliència i adaptació de la ramaderia al creixement demogràfic i al canvi tecnològic: Llegir el passat per construir un futur més sostenible

Ciutat:
Barcelona | 27/11/2020, de 18.50h a 20.30h | Directe Online | Taula rodona sobre models alimentaris i sostenibilitat

Resiliència i adaptació de la ramaderia al creixement demogràfic i al canvi tecnològic: Llegir el passat per construir un futur més sostenible

L’actual context de pandèmia de la COVID-19 i de canvi climàtic ha tornat a posar al centre del debat les qüestions sobre la producció d’aliments, i com aquesta afecta la nostra salut i al nostre entorn. Un fet que ha provocat que termes com sostenibilitat i proximitat ressonin molt aquests dies a totes les xarxes i mitjans de comunicació.

Davant aquest gran repte que se’ns planteja sembla que hi hagi més preguntes que respostes. Algunes de les més rellevants són si és possible avançar cap a un model alimentari més sostenible i local sense caure en l’autarquia? O quin és el sistema agropecuari que pot respondre millor a les nostres necessitats alimentàries sense sobrepassar els límits ecològics del nostre territori.

El consum de carn està molt arrelat als nostres costums però com la consumim, la produïm i qui hi té accés ha canviat molt al llarg de la història. Els resultats del projecte de recerca europeu ZooMWest desenvolupat al CSIC, on s’analitzen els canvis en la ramaderia i el consum de carn al llarg de la història, demostren que el que mengem és el resultat de decisions polítiques basades en l’optimització de la productivitat i del benefici econòmic.

Les dades arqueològiques i les fonts històriques adverteixen que cal trobar un equilibri entre els límits ecològics del nostre medi, les necessitats alimentàries i la integració i ús de la tecnologia en els models productius. La manca d’informació i de perspectiva històrica ens fa més vulnerables, dificulta l’anàlisi crític de la situació, i posa en perill el nostre benestar i el futur dels productors/es del nostre territori.

Només a partir del treball col·lectiu i el diàleg entre les diferents disciplines científiques, institucions, actors econòmics, productors locals i la ciutadania, es podran bastir estratègies sòlides per avançar vers un model productiu més sostenible, inclusiu, autosuficient, rendible i de proximitat.

La taula rodona permetrà escoltar diverses persones del món acadèmic, professional i polític en un diàleg per trobar les millors solucions als reptes actuals de la ramaderia.

A càrrec de: Sílvia Valenzuela-Lamas, Ariadna Nieto-Espinet, Marta Guadalupe Rivera Ferre, Elisa Oteros Rozas // IMF-CSIC i Càtedra Agroecologia UVic.

Amb la participació de:

Aquesta activitat s’emetrà en directe. Pots participar-hi activament a través de la plataforma Zoom (inscriu-te aquí abans del 24 de novembre i t’enviarem l’enllaç) o bé la pots seguir al nostre canal de YouTube, la trobaràs programada en aquest enllaç.

 

Com tenim els boscos de ribera a Catalunya? Recerca aplicada a la conservació de les vernedes

Com tenim els boscos de ribera a Catalunya? Recerca aplicada a la conservació de les vernedes

Xerrada online |

La xerrada anirà a càrrec de Jordi Camprodon i Subirachs, doctor en biologia, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), professor i investigador del grup de recerca Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) de la UVic-UCC, que enfocarà la xerrada sobre l’estudi del decaïment del vern a la conca de l’Alt Ter en el marc del projecte Life Alnus.

27/11/2020 a les 18:30 h.

Oberta a tothom

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).