fbpx

Prevenció en salut mental: posa en forma el teu cervell!

Ciutat:
Barcelona | 28/11/2020, de 13.30h a 14h | Biblioteca Tecla Sala | Xerrada sobre malalties mentals i psiquiatria preventiva

Prevenció en salut mental: posa en forma el teu cervell!  

Segons dades epidemiològiques, al voltant d’un 18% de la població espanyola pateix com a mínim una malaltia mental. Els trastorns mentals s’associen a un patiment important tant per la persona afectada com pel seu entorn. A més, les persones amb malalties mentals presenten sovint dificultats per portar una vida plena a nivell social i laboral. És per això que en els últims anys la recerca està dedicant molts esforços a trobar vies per prevenir la seva aparició o, si més no, minimitzar-ne l’impacte.

En aquesta xerrada es vol presentar el concepte de psiquiatria preventiva i donar unes pinzellades sobre aquells factors on es pot intervenir per disminuir el risc de desenvolupar un trastorn mental, tant a nivell individual com a nivell social. Així, s’exposaran factors genètics i ambientals que poden augmentar la vulnerabilitat a patir una malaltia psiquiàtrica i s’ensenyarà a identificar símptomes d’alarma.

S’explicarà també com afecten les malalties mentals al cervell i es parlarà sobre la importància de treballar la nostra reserva cognitiva des de ben petits, és a dir, de posar en forma el nostre cervell amb activitats que siguin estimulants a nivell cognitiu. A més, es proporcionarà informació sobre els correlats neurobiològics del concepte de resiliència, definida com la capacitat d’afrontar positivament els esdeveniments traumàtics que poden sorgir fins i tot en les primeres etapes de la vida, i es detallaran quins són els factors que ens permeten tenir una major resiliència.

Per últim, es presentaran teràpies preventives elaborades pel nostre equip d’investigació orientades a potenciar la reserva cognitiva. Concretament, s’exposaran dos projectes on es potencia la reserva cognitiva de pacients amb un primer episodi psicòtic i de fills de pacients amb trastorn mental sever, com trastorn bipolar o esquizofrènia. Aquest últims es consideren una població amb un major risc de patir una patologia psiquiàtrica en l’edat adulta.

L’aplicació d’aquesta intervenció psicològica en subjectes d’alt risc podria prevenir el desenvolupament de futures psicopatologies o millorar el seu pronòstic. A través d’aquests exemples, es donaran a conèixer tècniques que la població general pot aplicar per millorar la seva reserva cognitiva, molt important per contrarestar el deteriorament associat a un gran ventall de malalties neuropsiquiàtriques.          

A càrrec de Norma Verdolini, Silvia Amoretti, Carla Torrent, Brisa Solé, Estela Salagre – Hospital Clínic/IDIBAPS.

Com la recerca catalana pot empoderar a la ciutadania en prevenir les malalties del cor: l’estudi REGICOR

Com la recerca catalana pot empoderar a la ciutadania en prevenir les malalties del cor: l’estudi REGICOR

Xerrada online |

En aquesta xerrada s’explicarà l’estudi REGICOR, “REgistre GIroní del COR” amb més de 12.000 participants, com exemple d’empoderament de la ciutadania i de millora en la prevenció de les malalties del cor. REGICOR té l’objectiu de contribuir a reduir significativament la càrrega d’aquesta malaltia amb tant d’impacte a la societat.

Adreçada a públic major de 16 anys.

27/11/2020 a les 17:15h

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).