fbpx

Microxerrades disruptives. Recerca pel canvi

Ciutat:

El lema de la Nit Europea de la Recerca és “Recerca pel canvi”. Actualment estem vivint un present en el que només gràcies a la recerca i la innovació podrem provocar una gran disrupció, un gran canvi en el nostre futur pròxim i lluitar contra les grans amenaces amb les que ens trobem actualment (canvi climàtic, pandèmies i malalties, escassetat de recursos, contaminació…).

La recerca és necessària perquè la nostra societat i el nostre món avanci realment en la lluita contra malalties i tot el que envolta al món dels pacients i, per exemple, s’aconsegueixi una millora de la qualitat de vida dels cuidadors dels malalts d’Alzheimer. Perquè trobem la manera de fer una millor gestió dels residus que els humans generem amb les diferents activitats que portem a terme. Perquè es puguin arribar a fabricar nous materials, ja que alguns com l’òxid d’indi i estany, un metall  molt escàs i molt car amb el que es realitza la  producció  tan  elevada  de  pantalles  tàctils i l’expansió de la fotovoltaica, s’estima que segurament s’acabarà abans del 2050. Perquè necessitem trobar-ne nous substituts i material més respectuosos amb el nostre medi, menys costosos i més assequibles, com poden ser els nanomaterials fabricats amb bacteris per la creació d’apòsits, o els bioproductes o bioplàstics per la gestió de residus orgànics.

Per tot això, i molt més, és  tan important  la  recerca, la recerca és necessària pel canvi.

D’això, de la recerca i projectes que estan duent a terme per ajudar a trobar solucions per millorar el món i la nostra vida en general, ens parlaran quatre investigadores i un investigador que aposten per la recerca com a motor pel canvi amb cinc microxerrades en el marc de la Nit Europea de la Recerca de Catalunya.

Programa

19:00- Benvinguda i presentació.

19:05- “Co-created ICT solutions for Alzheimer’s Informal Caregiving”. A càrrec d’Anna Ramon, investigadora principal de projecte europeu Erasmus+ “Co-Care” i membre del grup de recerca M3O de la UVic-UCC.

19:15- “De residu a recurs: valorització de residus sòlids orgànics per a la obtenció de productes d’alt valor afegit”. A càrrec de Laura Mejías, investigadora del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC.

19:25- “Els metalls transparents. Des dels iPads a les profunditats de la matèria condensada”. A càrrec de Josep Fontcuberta, investigador de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).

19:35- “Decost Project”. A càrrec d’Angélica Oviedo, estudiant de doctorat a l’avaluació ambiental, tècnica i econòmica del projecte europeu DECOST del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC.

19:45- “Com tenir una granja de bacteris per fabricar nanomaterials”. A càrrec d’Anna Roig, investigadora de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).

19:55- Torn de dubtes del públic i acomiadament de l’acte.

 

Activitat amb aforament limitat, cal realitzar inscripció prèvia a info@ateneudevic.cat

Divendres 24 de setembre, de les 19 a les 20 h

Sala Modernista del Casino de Vic (c/ Verdaguer 5, 08500 Vic)

 

Coorganitzen: Nit Europea de la Recerca – Node de la Catalunya Central, Unitat de Divulgació Científica i Oficina de Gestió Cultural de la UVic-UCC, i Ateneu de Vic.

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).