fbpx

Highway to Brain!

Ciutat:
Barcelona | 28/11/2020, de 11h a 12h | CC Vil·la Urània | Xerrada per entendre l'organització del cervell fent un "mapa de carreteres" de la nostra ment

Highway to Brain! 

Els sistemes complexes presenten propietats noves que són molt més que la suma dels seus components individuals. El cervell és l’òrgan més complexe del nostre cos i les seves funcions no depenen només de les diferents estructures que el composen, sinó de com aquestes interaccionen entre elles, de com està organitzada la xarxa neuronal. La connectòmica és una de les tècniques de ressonància magnètica més complexes i actuals. La connectòmica estructural estudia com l’aigua difon pel nostre cervell per així poder traçar els tractes (“carreteres” de matèria blanca per on l’aigua difon per una direcció preferent) que connecten les diferents regions cerebrals, formant així el connectoma: un mapa de com estan interconnectades les diferents regions del cervell.

La connectòmica funcional, per la seva part, estudia com l’activitat neuronal basal de diferents àrees està sincronitzada, és a dir, que hi ha una comunicació entre aquestes regions del cervell. Estudiant els connectomes estructural i funcional podem entendre com s’organitza el cervell: quines regions estan més o menys connectades, quines estructures tenen una major importància jeràrquica, com es coordinen les diferents àrees per fer funcions més complexes, etc. 

En aquesta xerrada intentarem explicar de forma senzilla els principis bàsics de les tècniques de connectòmica i veurem com aquestes ens ajuden a entendre l’organització del cervell fent un “mapa de carreteres” de la nostre ment.

A càrrec de Xavier López Gil, IDIBAPS

Es poden realitzar les inscripcions en línia a partir del 13/11/2020

[Inscripció en línia AQUÍ]

Com tenim els boscos de ribera a Catalunya? Recerca aplicada a la conservació de les vernedes

Com tenim els boscos de ribera a Catalunya? Recerca aplicada a la conservació de les vernedes

Xerrada online |

La xerrada anirà a càrrec de Jordi Camprodon i Subirachs, doctor en biologia, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), professor i investigador del grup de recerca Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) de la UVic-UCC, que enfocarà la xerrada sobre l’estudi del decaïment del vern a la conca de l’Alt Ter en el marc del projecte Life Alnus.

27/11/2020 a les 18:30 h.

Oberta a tothom

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).