fbpx

Bloc IV de Xerrades científiques a l’Auditori Barradas

Ciutat:
Barcelona | 23/09/2021 de 19.30h-20:30h | Auditori Barradas | Xerrades de divulgació científica sobre tecnologia i vida digital

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna:

  • Network music, a càrrec d’Àlex Barrachina (Escola Superior de Música de Catalunya)

Durant els darrers anys i, sobretot, com a conseqüència de la pandèmia, s’han desenvolupat múltiples solucions tecnològiques per permetre els músics de tocar en conjunt i a distància. Però degut a la baixa qualitat d’àudio i la latència entre músics fan que aquesta sigui una pràctica gairebé impossible en una xarxa domèstica i a llargues distàncies. Però, què passa si s’aprofiten aquests entrebancs per crear un nou paradigma de conjunt instrumental? En aquesta xerrada-concert oferta pels músics del Nowhere Network Ensemble, basats en els 10 anys d’experiència tocant en xarxa amb la Barcelona Laptop Orchestra, s’expliquen i es mostren en forma de tastet musical els resultats de les exploracions que defineixen aquest nou escenari.

  • Com fer un ordinador quàntic? – La xerrada que no necessitaves, a càrrec de David López Núñez (Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) / Barcelona Supercomputing Centre (BCS))

Si tens intenció de fer un ordinador quàntic, vine a aquesta xerrada i aprèn tot el necessari. I si no vols fer-ho, vine igual i gaudeix de no intentar fer tal bogeria. Anirem des de la física quàntica fins a la algorítmia, passant per criogènia, superconductivitat i tolerància a la frustració. La computació quàntica és meravellosa.

  • Robots empàtics per ajudar a les persones, a càrrec de Agata Lapedriza Garcia (eHealth Center (Universitat Oberta de Catalunya))

Com pot un robot percebre les nostres emocions? Per què és important que les màquines tinguin aquesta capacitat? En les pel·lícules de ciència ficció els robots emocionalment intel·ligents solen ser els que tot ho emboliquen i de vegades es veuen com un perill. Per exemple, a la pel·lícula I Robot, els humans veuen a Sonny com una amenaça perquè té intel·ligència emocional i és menys predictible i controlable. Aquesta pel·lícula també també mostra la importància que les màquines tinguin empatia ja que, actuar de manera purament racional de vegades és una mala opció. En aquesta xerrada explicaré com es poden crear màquines que puguin percebre les emocions de les persones i posaré exemples de projectes de recerca que utilitzen aquest tipus de tecnologies per ajudar-nos a reduir l’estrès o aconseguir que la comunicació entre els robots i les persones sigui més fluida i fàcil.

Si vols asistir en aquesta activitat, inscriu-te enviant un mail a pessicsdeciencia@gmail.com o trucant al telèfon 93 403 20 99.

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).