fbpx

Bloc III de Xerrades científiques a l’Auditori Barradas

Ciutat:
Barcelona | 22/09/2021, de 19.00h-20:20h | Auditori Barradas | Xerrades de divulgació científica sobre medicina i teràpies

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 4 xerrades científiques sobre medicina i teràpies de 20 minuts de duració cadascuna. Si vols asistir en aquesta activitat, inscriu-te enviant un mail a pessicsdeciencia@gmail.com o trucant al telèfon 93 403 20 99.

  • Fotofarmacologia: El poder del costat lluminós!, a càrrec de Marc López Cano (UB)

La fotofarmacologia és un enfocament farmacològic emergent, basat en l’activació i desactivació de fàrmacs mitjançant irradiació de llum (LED o làser) de longituds d’ona concretes. En comparació amb la farmacologia convencional, la fotofarmacologia pot oferir possibilitats úniques per controlar l’activitat cel·lular (per exemple en neurones) mitjançant la implantació quirúrgica de fibres òptiques en l’organisme. En conseqüència, aquests medicaments operats amb la llum, permeten un control remot i una apreciable resolució espacial-temporal de les respostes farmacològiques derivades. Per aquests motius, aquesta metodologia està assolint un alt impacte en neurociències experimentals i constitueix un objectiu important en el descobriment de nous fàrmacs. Finalment, aquesta tecnologia proporciona avantatges farmacològics rellevants, com per exemple disminuir (o fins i tot evadir) substancialment els efectes secundaris (sovint derivats pels efectes dels medicaments en altres teixits no desitjats) associats a la majoria de programes terapèutics. Fent èmfasis especialment, a aquells concernents a trastorns que cursen amb inflamació i/o dolor.

  • Mirror APP: Ens ajudem durant el càncer?, a càrrec d’Anna Racioppi, Derek Clougher (Institut Català d’Oncologia, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge)

L’equip multidisciplinar del Programa e-Health ICOnnecta’t de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) vol difondre i donar a conèixer una nova aplicació mòbil, la MIRROR APP, dirigida a promoure experiències terapèutiques mirall entre persones diagnosticades de càncer. La vivència del diagnòstic i tractament d’un càncer constitueix una experiència que pot arribar a superar la nostra capacitat de resposta. L’atenció psicosocial que ofereixen els equips sanitaris té una sèrie de limitacions que fan impossible cobrir les necessitats de suport social, emocional i de compartir l’experiència que experimenten moltes persones amb una malaltia oncològica. La MIRROR APP permet compartir l’experiència del procés oncològic entre pacients amb un llarg recorregut en la malaltia (Mentores) i pacients que s’han iniciat fa poc (Novells). Dones diagnosticades de càncer de mama són acompanyades per pacients mentores amb la finalitat d’establir una relació d’ajuda mútua i comprensió de tu a tu entre pacients. Aquest projecte, forma part i està supervisat per professionals del Programa e-Health ICOnnecta’t, que és la plataforma de salut digital de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Un equip de psicòlogues realitza la valoració dels perfils i compatibilitat entre les usuàries i proposa el contacte entre aquelles que poden tenir major afinitat. També es realitza un seguiment professional de la relació d’ajuda en aquesta nova comunitat de suport mutu. El càncer té un fort impacte vital en els afectats i els seus éssers estimats. Moltes persones experimenten malestar emocional elevat, confusió i bloqueig. Aquestes persones solen necessitar i voler que algú que ja ha passat pel càncer els guiï i ajudi des de l’experiència viscuda. Tanmateix, són moltes les persones que senten la necessitat de voler ajudar a altres que estan a l’inici del seu mateix viatge. Volen transmetre allò que els va ajudar i que haguessin volgut rebre. Oferir una guia i direcció des de la perspectiva d’algú que ja ho ha viscut. MIRROR APP és el programa de suport mutu que dóna resposta a aquesta necessitat de connectar, compartir i sentir-se reflectit en algú que ha passat per la mateixa malaltia.

  • Lluitant contra les arítmies cardíaques amb electricitat, a càrrec de Tomás García Sánchez (Universitat Pompeu Fabra)

Les arítmies cardíaques són un problema de salut que afecta milions de persones cada any al món. Quan el tractament amb medicaments no funciona, hi ha la possibilitat d’inactivar o bloquejar zones específiques de cor (ablació cardíaca). En el grup d’Electrònica Biomèdica (BERG) de la Universitat Pompeu Fabra està treballant en una nova tècnica d’ablació cardíaca basada en l’aplicació de polsos elèctrics d’alta intensitat (Electroporació Irreversible). En aquesta xerrada explicarem com es realitza un tractament d’arítmies convencional i la nova tècnica sobre les que investiguen.

  • La importància de l’estil de vida durant l’embaràs, a càrrec de Francesca Crovetto (Hospital Sant Joan de Déu Barcelona)

Es presentaran dades sobre com es pot ajudar a desenvolupar un embaràs i sobre com això pot tenir conseqüències positives tant per a la dona embarassada com per al futur nadó.

 

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).