fbpx

Bloc II de Xerrades científiques a l’Auditori Barradas

Ciutat:
Barcelona | 22/09/2021, de 17.30-18:50h | Auditori Barradas | Xerrades de divulgació científica sobre medi ambient i contaminació

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 4 xerrades científiques sobre medi ambient de 20 minuts de duració cadascuna. Si vols asistir en aquesta activitat, inscriu-te enviant un mail a pessicsdeciencia@gmail.com o trucant al telèfon 93 403 20 99.

  • Hi havia una vegada… un oceà, a càrrec de Andre Carlo Colonese (UAB)

Al 2017 les Nacions Unides van establir la Dècada de la Ciència de l’Oceà per al Desenvolupament Sostenible que s’està celebrant del 2021 al 2030. La dècada s’ha creat perquè hi ha una necessitat creixent d’investigacions científiques que ens permetin comprendre els canvis que tenen lloc al nostre oceà, així com les millors maneres de preservar i restaurar pràctiques sostenibles. La ciència oceànica ha fet grans progressos durant el segle passat en explorar la nostra capacitat de predir els canvis en el sistema oceànic, tot i que falta una perspectiva a llarg termini sobre la història de l’oceà. L’ecologia històrica marina, que inclou diverses disciplines, ha sorgit en les darreres dues dècades com a resposta a aquestes preguntes. Concretament, el coneixement tradicional local ha estat central en aquest debat i ha estat reconegut per les Nacions Unides com un concepte central per a la conservació biològica i ambiental, així com per al desenvolupament sostenible. L’arqueologia, gràcies a la seva capacitat per reconstruir camins de vida passats, es troba a la intersecció de totes les disciplines esmentades, proporcionant informació sobre la interacció a llarg termini entre l’home i les pràctiques tradicionals.

  • Ostres! les grans netejadores del mar, a càrrec d’Eve Galimany (Institut de Ciències del Mar-CSIC)

Les ostres són invertebrats amb múltiples funcions en els ecosistemes. Una d’elles, poc coneguda encara per la societat, és la capacitat de filtrar fins a 160 litres d’aigua en un dia! Aquesta filtració és importantíssima per mantenir la qualitat de l’aigua dels ecosistemes costaners, que d’altra banda, poden arribar a patir greus problemes ecològics com és el cas del Mar Menor. Entitats com NORA, una aliança europea per promoure la restauració d’ostres, i la Unió Europea, estan prioritzant accions per augmentar el nombre d’ostres a les costes i beneficiar, de forma natural i sostenible, la qualitat del món on vivim. Aquesta xerrada divulgativa, doncs, t’explicarà com funcionen les ostres, aquestes iniciatives i com podem ajudar a tenir uns mars i oceans més nets i sostenibles.

  • Entenent i controlant la congelació de l’aigua: de fabricar glaçons a entendre el canvi climàtic, a càrrec d’Albert Verdaguer Prats (ICMAB (CSIC))

S’exposarà de manera divulgativa els últims descobriments sobre com es forma la pluja i la neu a partir de la congelació de les gotetes d’aigua dles núvols i les seves implicacions en el clima. També veurem com aquests coneixements ens permeten desenvolupar nous materials o utilitzar materials naturals per a controlar la congelació de l’aigua; fent-la més fàcil o més dificil segons ens interessi.

  • Una visió integrada de la recerca en el tractament d’aigües i emissions gasoses, a càrrec d’investigadores o investigadors del grup de recerca GENOCOV.

La xerrada tindrà com objectiu presentar de forma general les diverses línies de recerca relacionades amb el tractament d’aigües residuals i emissions gasoses del grup de recerca GENOCOV del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, les problemtàtiques ambientals que s’adrecen des d’aquestes línies d’investigació, i s’enllaçarà amb la presentació dels tres projectes europeus en els que actualment hi col·labora (o coordina) el grup de recerca, tots ells enfocats a l’economia circular dins del sector mediambiental.

 

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).