Bloc II de Xerrades científiques a l’Auditori Barrades

Ciutat:
Barcelona | 29/09/2022, de 18 h - 19:30 h | Auditori Barrades | Xerrades de divulgació científica sobre biologia, astrofísica i medicina

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 4 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.

Inscripcions 

  • Recepta per preparar el punt més fred de l’univers, a càrrec d’Antonio Rubio Abadal-ICFO

Els làsers s’han convertit en una tecnologia imprescindible en el nostre dia a dia, però també en molts laboratoris de recerca. Entre les moltes aplicacions, els podem fer servir per llegir informació, per tallar materials, o en operacions quirúrgiques. Una aplicació menys coneguda, i molt menys intuïtiva, és la del refredament làser. Un físic que en aquest camp ens explicarà el seu dia a dia i els seus experiments, com si es tractés gairebé d’una recepta de cuina.
En aquesta xerrada, es detallaran els passos per refredar un gas d’àtoms a temperatura ambient fins a convertir-lo en el punt més fred que coneixem a l’univers. Així com, algunes de les aplicacions més importants d’aquests gasos, com per exemple els rellotges atòmics.

  • El càncer i les seves estratègies de resistència al tractament , a càrrec d’Alberto Bueno Costa-Institut Contra la Leucèmia Josep Carreras

“El nostre cos està compost per 37 trilions de cèl·lules, totes elles perfectament coordinades i complint la seva funció encomanada. No obstant això, cada minut, es generen espontàniament cèl·lules “rebels” que no volen obeir les funcions designades pel nostre cos, decidint escapar-se del nostre control i dividir-se sense parar. Per sort, el nostre sistema immune que patrulla el nostre cos detecta i elimina aquestes cèl·lules “rebels” ràpidament. Desgraciadament, alguna d’aquestes cèl·lules poden escapar del sistema immune i continuar creixent i dividint descontroladament: això és conegut com a càncer; causant de 10 milions morts a l’any a tot el món. En aquesta xerrada, s’explicaran les estratègies de resistència del càncer en 5 categories diferents, explicant com funcionen i què podem fer els científics per a buscar solucions a aquest problema.”

  • Placenta artificial: caminant cap al futur, a càrrec d’Elisenda Eixarch – BCNatal Fetal Medicine Research Center Hospital Clínic and Hospital Sant Joan de Déu

La prematuritat és un dels problemes de salut més importants en la societat i que malgrat els avenços mèdics, no ha millorat els resultats en els últims 20 anys. En aquesta xerrada es mostrarà la implementació i desenvolupament d’un sistema de placenta artificial, una solució disruptiva que permetrà millorar el pronòstic d’aquests infants.

  • Un viatge al centre de la llengua, a càrrec de Laia Marcet Jiménez-Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Universitat de Barcelona

Per a fer l’activitat més immersiva es presentaran il·lustracions a un ordinador o una tableta sobre la llengua i que coneixem d’ella; tanmateix, com, algun vídeo on es mostraran una sèrie d’experiments.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).