Xerrades científiques
En aquest espai es presentarà un bloc de 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.
- Una visión One-Health de la resistencia a los antibióticos, a càrrec Sara M. Soto, de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
La xerrada pretén explicar el curs que segueixen els antibiòtics i els bacteris resistents des dels hospitals, cases, granges, mars, oceans, rius… A més a més, d’oferir consells als ciutadans de com poder ajudar a la lluita davant la propagació de la resistència als antibiòtics.
- La música pot millorar l’aprenentatge?, a càrrec de Marco Calabria de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
En aquesta xerrada es contarà com l’exposició a la música durant l’aprenentatge pot ajudar a millorar l’adquisició i la consolidació de nova informació. Es parlarà sobre què és l’‘efecte Mozart’, i com i de quina manera es pot aplicar com a eina durant l’estimulació de la memòria en persones amb deteriorament cognitiu. Els resultats preliminars de l’estudi ens indiquen que els beneficis per l’exposició a la música depenen de diferents factors. Primer, depèn del tipus de música i si ens emociona. Segon, el canvi emocional produït per la música ha de ser gradual, si no la música pot interferir amb l’aprenentatge. Finalment, els beneficis són màxims en aquelles persones que han fet servir la música al llarg de la vida com a diversió i plaer.
- Una fotografia del demà, el futur del cribratge del càncer de mama, a càrrec d’Anton Aubanell de l’Hospital Vall d’Hebron
En l’actualitat disposem d’uns mitjans limitats per detectar el càncer de mama en estadis inicials, d’aquests el més conegut és la mamografia, una tècnica incòmoda, que irradia i té alguns problemes de detecció en certes pacients.
El projecte QUSTom té com a objectiu desenvolupar una nova tècnica d’imatge, basada en l’ecografia i algoritmes de sismografia, que permeti obtenir imatges més precises de la mama, sense irradiar a la pacient i que redueixi la incomoditat i dolor. Durant la xerrada s’explicarà quines són les diferents eines de desenvolupament del projecte, com funcionen i com pot canviar el futur de la detecció del càncer de mama i l’experiència de les pacients. També es comptarà amb una de les màquines i eines de les quals es disposa avui en dia per al diagnòstic del càncer de mama, amb una mostra d’aquestes in situ.