fbpx

Bloc I de Xerrades científiques a l’Auditori Barradas

Ciutat:
Barcelona | 21/09/2021, de 19:00-20:30h | Auditori Barradas | Xerrades de divulgació científica sobre univers i evolució i agrigenòmica

Xerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 3 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna. Si vols asistir en aquesta activitat, inscriu-te enviant un mail a pessicsdeciencia@gmail.com o trucant al telèfon 93 403 20 99.

  • El volcans: origen, estudi i pronòstic, a càrrec de Dario Pedrazzi (Geociències Barcelona, CSIC)

Les erupcions volcàniques ofereixen un dels espectables més fascinants i a l’hora més aterridors que podem presenciar. A banda dels danys que causen sobre les persones i el seu entorn, en ocasions amb impactes que poder arribar a escala global, els volcans i les seves erupcions també aporten riquesa, amb sòls molt fèrtils, recursos minerals i energètics, i també com una atracció turística que cada cop te més adeptes. Aquests fenòmes geològics han estat presents durant tota l’evolució del nostre planeta contribuint de forma molt important a la aparició de la vida i la formació de l’atmosfera tal com la coneixem ara, a més de ser un element essencial de l’evolució del paisatge i dels ecosistemes en molts indrets de la Terra. Aquesta xerrada repassa els aspectes més importants que fan referencia a l’origen dels volcans, els seu estudi i el pronostic de les seves erupcions, endinsant-nos en un mon sovint desconegut i enigmàtic però, per altra banda, fascinant i sorprenent.

  • La recerca polar: perquè i com? a càrrec de Santiago Giralt Romeu (CSIC)

Les típiques preguntes que acostumen a fer al investigador quan explico que fa recerca polar són: Per què cal investigar als pols? Com s’organitza una expedició científica polar? Amb qui cal parlar per anar-hi? Calen permisos per a treballar allí? La xerrada pretén contestar a totes aquestes qüestions, tot explicant de forma divulgativa les principals similituds i diferències de treballar a l’Àrtic o a l’Antàrtida.

  • L’origen de l’Univers: parlem-ne, a càrrec de Emili Elizalde (CSIC – IEEC) 
  • Els virus de plantes, aquests grans estrategues, a càrrec de Montserrat Martín Hernández (Centre de Recerca en Agrigenòmica)

Sabies que les plantes també s’estressen? I que un dels majors estressos de les plantes són les infeccions per virus? Sabies que els virus són tan petits que contenen molt pocs gens? Com llavors poden causar tants problemes? En aquesta xerrada mostrarem com els virus infecten plantes, com utilitzen proteïnes de la planta per multiplicar-se i com es mouen per tota la planta. També mostrarem com les plantes es poden defensar d’aquestes infeccions i com altres variants de virus poden al seu torn vèncer aquestes noves defenses. D’estudis com aquest es desprenen resultats que poden ajudar a establir estratègies per millorar la salut dels nostres cultius.

 

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).