Xerrades científiques
En aquest espai es presentarà un bloc de 4 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.
- Els xips: sovint invisibles, pràcticament indispensables, a càrrec de Lluis Fonseca Chácharo – Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC)
En aquesta xerrada es veurà com es fabrica un xip, que es necessita i la seva inversió de diners. A Catalunya tenim un centre de referència en microelectrònica i una de les Sala Blanques de Micro i Nanofabricació més grans del sud d’Europa. S’explicarà què és una Sala Blanca i del procés de fer un xip, de quins tipus n’hi ha, de quines són les raons perquè ara n’escassegin i per què el món es pot aturar sense ells.
- Domesticació de la cabra: entre historia i genètica , a càrrec de Elena Petretto – Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG-UAB)
Les cabres formen part de les cinc grans espècies de producció animal reconegudes per la FAO i es consideren que van ser les primeres a ser domesticades fa més de 10.000 anys a la “Creixen fèrtil” ubicada al sud-oest asiàtic. L’extraordinària adaptabilitat i resistència de les cabres va afavorir la seva ràpida expansió per tot el món, acompanyant als humans en les seves migracions per terra i mar. L’objectiu de la xerrada és descobrir com va ser possible a partir de dades històriques, arqueològiques i genètiques.
- Deixebles del Dr. Frankenstein, a càrrec de Javier Fernández – Facultat de Química de la UB
La població humana està envellint. Ningú es vol morir. La medicina és capaç de curar malalties, però no pot, de moment, reemplaçar aquelles parts del cos que, pel seu ús, s’han desgastat i/o no es regeneren amb la mateixa facilitat. La xerrada és un repàs sobre l’evolució dels biomaterials, d’on venim i on anem, en el desenvolupament de dispositius mèdics com poden ser els implants dentals, vàlvules cardíaques, marcapassos, stents coronaris, pròtesis de maluc, lents intraoculars, enginyeria de teixits amb exemples reals d’aquesta mena de dispositius i que expectatives hi ha per a futur. La xerrada busca crear o motivar, a la gent jove, perquè s’interessi pel tema, ja que les necessitats socials per a millorar la qualitat de vida de persones d’edat avançada s’estan incrementant.
- El naixement de l’Univers, a càrrec de Emili Elizalde – Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
D’acord amb la Bíblia, Déu va trigar set dies a crear l’Univers. La xerrada es centrarà en el que la cosmologia moderna i la física fonamental poden i no poden dir sobre les primeres etapes que va experimentar el nostre Univers immediatament després del seu origen, que alguns situen a la singularitat del Big Bag. Així com un breu repàs sobre els models alternatius a aquest ‘model estàndard´, que també podrien ser possibles.