Bloc de Xerrades i Microxerrades a Casa Convalescència

Ciutat:
Barcelona | 28/09/2022, de 17 h – 18 h | Casa Convalescència | Xerrades científiques sobre medi ambient i meteorologia

Xerrades i microxerrades científiques

En aquest espai es presentarà una xerrada i 3 microxerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.

Inscripcions 

  • El ciclo del agua visto a través de la salinidad de la superficie del mar, a càrrec de MEstrella Olmedo – Institut de Ciències del Mar, Barcelona

En aquesta xerrada s’explicaran les propietats més rellevants del cicle de l’aigua i es comentaran resultats de recerca recents que mostren la intensificació del cicle de l’aigua els darrers anys. Es discutirà la relació daquest fenomen amb el canvi climàtic.

  • Señales tempranas de alarma en los ecosistemas y el clima, a càrrec de Noémie Ehstand – Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos IFISC-CSIC, Palma de
    Mallorca

En aquesta xerrada es parlarà de les propietats del clima i veurem com es poden utilitzar per detectar senyals primerencs d’alarma que ens indicaran si el sistema és a prop d’“un canvi catastròfic”. Finalment, es discutirà sobre les aplicacions més recents d’aquestes idees al camp del clima i de la predicció meteorològica.

  • El uso de imágenes satelitales en el estudio de eventos climáticos extremos, a càrrec de Mónica Minjares – Centre de Recerca Matemàtica, Barcelona

La xerrada farà un recorregut sobre que són les imatges satel·litàries i com ens han permès analitzar els canvis que s’han dut a terme al planeta al llarg de la nostra història recent. Des de les primeres imatges estàtiques amb soroll de fa 65 anys, fins a les combinacions modernes de diferents tècniques de visualització per obtenir imatges d’interpretació immediata. Les imatges satel·litàries han estès el seu ús des de planejament urbà, detecció d’ecosistemes, oceanografia, meteorologia, entre altres disciplines.

  • Predicción de eventos meteorológicos extremos mediante rastreo de paquetes de Ondas de Rossby, a càrrec de Iago Pérez – Universidad de la República, Montevideo

En aquesta xerrada es veurà com s’estudien les Ones de Rossby, i com ens serveix per millorar la detecció d’esdeveniments meteorològics intensos entre 10-30 dies abans que passin.

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

Aquest projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat (101061189).

This project is co-funded by the European Union’s research and innovation programme Horizon Europe, under the project NitRecercat (101061189).