Xerrades científiques
En aquest espai es presentarà un bloc de 4 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.
- Aprèn a saber en qui pots confiar: fiabilitat de les fonts d’informació en salut a Internet, a càrrec de Marcos Antonio Catalán Vega – Institut de Recerca Sant Joan de Déu
Més de la meitat de la població cerca informació sobre salut a Internet i més de la meitat dels pacients cerca informació sobre la seva malaltia. Malauradament, no tot el que hi ha a Internet és confiable, ja que alguna informació pot provenir de fonts poc fiables o rigoroses. Per lluitar contra això, aquesta xerrada oferirà les eines més utilitzades en l’àmbit sanitari són els codis de conducta, les guies d’usuaris o els instruments de certificació i d’acreditació, i donar a conèixer aquesta situació i la necessitat de tenir presents una sèrie de principis bàsics, per aprendre a diferenciar fonts d’informació fiables de les que no ho són.
- Per què els meus òrgans no són per a tothom?, càrrec d’Heribert Playà Albinyana – UB IDIBAPS
La xerrada té com a objectiu explicar com es busca el donant d’òrgan òptim pel pacient a escala del laboratori. Des dels trasplantaments, quins òrgans i teixits es poden trasplantar, fins a les cèl·lules de la sang i les seves funcions, per entendre que són els leucòcits, i els tipus d’immunitat, que juguen un paper importantíssim en el rebuig. També es veuran quines són les tècniques de laboratori amb les que treballen els investigadors, com: la PCR i la seqüenciació massiva.
- Mirall, mirallet, digues: quantes repeticions CAG tinc?, a càrrec de Filotea Crasovan Neacsu – Institut de Neurociències – UBNeuro
La xerrada està centrada a contar que és la malaltia de Huntington, una gran desconeguda per a la majoria dels ciutadans. Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa de caràcter genètic basada en l’expansió del triplet CAG en el gen de la Huntingtina [HTT] del cromosoma 4. La seva recerca està focalitzada sobretot en les proteïnes resultants que donen lloc a agregats patogènics. Es contarà quina és la simptomatologia, i aprendrem algunes curiositats de la malaltia, per després esmentar les tècniques de seqüenciació que s’empren a l’hora de diagnosticar el nombre de repeticions que presentem en el nostre material genètic.
- El cor de les estrelles a la terra, a càrrec de Xavier Sáez Pous, Dani Gallart Escolà – Barcelona Supercomputing Center (BSC)
L’energia governa el nostre món i les darreres notícies ens ho demostren dia a dia. Vivim en un món altament dependent de l’energia per tal de mantenir el nostre nivell de vida, i aquesta demanda d’energia es cobreix principalment amb els combustibles fòssils i l’energia nuclear de fissió. Malauradament, tots dos tenen importants inconvenients: el primer és responsable del canvi climàtic i de posar en perill la salut de milions de persones; el segon produeix residus radioactius i, en cas d’accident, com Txernòbil i Fukushima, pot contaminar zones durant centenars d’anys. En aquest taller aprendrem què és l’energia de fusió i si és possible construir màquines “creadores d’estrelles”?