fbpx

Bloc de Microxerrades científiques a l’Auditori Barradas

Ciutat:
Barcelona | 23/09/2021, de 15:30-16.15h | Auditori Barradas | Microxerrades de divulgació científica sobre cervell i intel·ligència, medi ambient i contaminació, i tecnologia i vida digital

Microxerrades científiques

En aquest espai es presentarà un bloc de 4 microxerrades científiques de 7 minuts de duració cadascuna. Si vols asistir en aquesta activitat, inscriu-te enviant un mail a pessicsdeciencia@gmail.com o trucant al telèfon 93 403 20 99.

  • Com serà el català del futur? La intel·ligència artificial aplicada al llenguatge, a càrrec d’Ona de Gibert Bonet (Barcelona Supercomputing Center)

En aquesta microxerrada introduirem el camp del processament del llenguatge natural i farem èmfasi en la importància del desenvolupament de la intel·ligència artificial per la superviviència de les llengües minoritzades en l’era digital.

  • Ecosistemes fràgils: què ens expliquen les aus? A càrrec de Bernat Oró-Nolla (IDAEA-CSIC)

La contaminació ambiental és un problema global que afecta a tots els ecosistemes del planeta. L’estudi de colònies d’aus depredadores reflecteix l’impacte dels contaminants orgànics en tots els nivells tròfics i permet avaluar la distribució d’aquests compostos en ecosistemes sencers. Aquesta xerrada pretén acostar la recerca al públic general amb l’objectiu de reflexionar sobre la fragilitat de molts espais naturals greument amenaçats i en conseqüència, la possible extinció de moltes espècies.

  • Electrònica impresa i orgànica, a càrrec de Sergi Riera-Galindo (Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC))

L’electrònica impresa permet fabricar dispositius electrònics mitjançant mètodes d’impressió, com els que tradicionalment s’utilitzen per imprimir diaris. Aquests dispositius electrònics poden ser flexibles o fins i tot estirables. Hi ha una gran varietat de materials i mètodes d’impressió que poden ajustar les propietats electròniques dels dispositius, com ara els transistors de pel·lícula prima; condensadors; díodes o resistències. L’electrònica impresa facilita l’electrònica de baix cost per a aplicacions com ara pantalles flexibles, cèl·lules solars, bateries impreses, etiquetes intel·ligents i sensors. L’electrònica impresa és crucial en el desenvolupament de l’Internet de les coses, en què els objectes es tornen intel·ligents i recopilen i comparteixen informació amb el núvol i altres objectes. A més, mitjançant l’ús de materials orgànics, ja sigui molècules o polímers, és possible imprimir dispositius electrònics flexibles i biocompatibles, que milloraran la qualitat de l’assistència sanitària mitjançant sensors millors i de menor cost.

  • Recomanació Musical i Diversitat: reptes i oportunitats dels algoritmes, a càrrec de Lorenzo Porcaro (Music Technology Group – Universitat Pompeu Fabra)

En aquesta xerrada l’objectiu és presentar com els nous productes tecnològics estan influenciant l’accés i la percepció de la música en els entorns digitals. Avui dia és molt fàcil escoltar nova música accedint a catàlegs enormes proporcionats per les plataformes de streaming. En aquestes plataformes, els sistemes de recomanació són dissenyats per ajudar-nos a trobar i descobrir nova música que s’adapti a les nostres necessitats. Com funcionen aquests sistemes? Ens estan ajudant a ampliar els nostres horitzons musicals, o cada dia més ens tanquen en una bombolla? Com es pot representar amb un algoritme la diversitat del nostre patrimoni musical? Aquestes són algunes de les preguntes que anem a debatre durant aquesta xerrada. En particular, ens centrarem en aspectes ètics i socials relacionats a el disseny d’aquests sistemes.

 

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Residus i microplàstics (Cafès científics de la UB)

Barcelona | 23/09/2021 | Edifici Històric de la UB | Tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona!
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), experts i expertes de diferents àmbits compartiran amb el públic els seus coneixements.

read more

Coordinen:

Amb el suport de:

Amb el finançament de:

european commission
Aquest projecte rep fons dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506)

This project receives funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programs under the project EuNightCat (954506).