Microxerrades científiques
En aquest espai es presentarà un bloc de 4 microxerrades científiques de 7 minuts de duració cadascuna.
- Les proteïnes histones a la compactació de l’ADN, a càrrec Oliver Meers – Josep Carreras Leukaemia Research Institute
En aquesta microxerrada es veurà com s’entén la manera de funcionar de les proteïnes conservades en l’evolució que s’anomenen histones, sobre que s’enrotlla l’ADN. Aquesta proteïna ens podria permetre descobrir noves teràpies en càncer.
- Epigenètica i Càncer, a càrrec de Gerardo Ferrer – Institut Contra la Leucèmia Josep Carreras
La microxerrada tractarà sobre la importància d’allò que hi ha escrit als gens, com la capacitat de la cèl·lula per obrir el llibre i llegir-ne les parts. Sota el nom genèric d’epigenètica, es descriuen tots aquells mecanismes que permeten de mantenir tancats o oberts paràgrafs, pàgines o capítols sencers del llibre de la vida. Quan aquests mecanismes es trastoquen, estem més a prop de l’abisme.
- Les interneurones: les Michael Collins de la destresa manual, a càrrec de Diego López Santos – Institut de Neurociències (UAB)
Què tenen a veure les interneurones i Michael Collins? Michael Collins va ser el tercer astronauta en discòrdia de la famosa missió Apolo XI que va “conquerir” la Lluna el 1969. Ell va ser l’encarregat de quedar-se a la nau, orbitant la Lluna, mentre els seus companys l’exploraven. Aquesta tasca, molt menys reconeguda tot i que igual d’important perquè la missió fos un èxit, ha fet que sigui el gran oblidat d’aquells tres astronautes.
De la mateixa manera, les interneurones serien les grans oblidades de la destresa manual. La destresa manual és essencial per dur a terme activitats del dia a dia, des de manipulació d’objectes a comunicació no verbal. Però, com funciona? I més, es respondrà en la microxerrada.
- També s’estressen els animals? Estudiem-los!, a càrrec de Annaïs Carbajal Brossa – UAB
Els animals també tenen aquesta resposta d’estrès quan se senten amenaçats, enfront d’un depredador, quan els transportem en cotxe i no estan acostumats, etc. Però què passa si la situació estressant es perllonga en el temps? Com quan hi ha un abocament tòxic en un riu on hi viuen moltes espècies de peixos, o el soroll constant de vaixells en zones habitades per dofins i balenes. Aquesta activitat pretén presentar la resposta d’estrès crònica i les conseqüències nocives d’aquesta resposta en el món animal, posant exemples de la nostra vida quotidiana.
- Materials orgànics per mòduls fotovoltaics, a càrrec de Sergi Riera – Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
El mercat fotovoltaic ha avançat molt al llarg dels gairebé set decennis transcorreguts des que es va fer la demostració pràctica de la primera cèl·lula fotovoltaica de silici. Si bé el silici ha dominat el mercat durant anys, la tecnologia fotovoltaica orgànica està guanyant terreny com una alternativa prometedora. Aquesta tecnologia ofereix molts avantatges, tant en termes de fabricació com en aplicacions per aprofitar llums interiors, mòduls fotovoltaics flexibles o transparents. La microxerrada explicarà l’eficiència i estabilitat a través de la predicció de les característiques més importants dels materials candidats.