Xerrada on s’explicarà que les basses temporànies mediterrànies són sistemes aquàtics pot profunds que experimenten un cicle periòdic d’inundacions i sequera. La inundació està determinada principalment per la meteorologia i és determinant per a la composició florística i faunística d’aquestes basses, la qual ha adquirit estratègies per sobreviure durant el període de sequera. Moltes basses mediterrànies són destruïdes, transformades o desapareixen a causa de les activitats humanes, incloent els efectes del canvi climàtic.
Xerrada associada al projecte eurpeu PONDERFUL: Pond ecosystems for resilient future landscapes in a changing climate. Està finançat pel programa Horitzó 2020. El projecte començarà oficialment l’1 de desembre 2020 i es comptarà amb un total de 6.993.407€ per dur-lo a terme en un període de temps de quatre anys. El Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya lidera el projecte on també participen 17 socis internacionals més d’Europa, Turquia i Uruguai.
L’objectiu principal del projecte és utilitzar els estanys i llacs somers com a solucions basades en la natura (“Nature-Based Solutions”) que actuïn contra el canvi climàtic i que permetin la millor conservació de la diversitat, els ecosistemes i el benestar de la societat.
Així doncs es pretén, en primer lloc, quantificar les xarxes d’estanys que poden contribuir a la mitigació i adaptació del canvi climàtic i poden proporcionar importants serveis a la societat, com és la captació de C02. En segon lloc, identificar les possibilitats, la rendibilitat i les barreres a l’hora d’implementar solucions basades en la natura.
Organitza
Responsable
Mireia Bartrons, investigadora del Grup de Recerca Ecologia Aquàtica (GEA) de la UVic-UCC.
Públic
Estudiants d’ESO.
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Idioma
Català
Inscripcions
Inscripció gratuïta. Aforament virtual limitat a 500 participants.
Es durà a terme a través de l’eina Zoom i cal indicar quin dels horaris voleu assistir al taller en el formulari. Es facilitaran instruccions de connexió i enllaç a totes les persones inscrites per correu electrònic uns dies abans de la data en que es farà l’activitat.
En cas que l’activitat la vulgui fer un grup classe, el tutor haurà de fer la inscripció i connectar-se amb l’ordinador i la pantalla digital de l’aula per tal que el grup classe pugui seguir el taller a l’aula.
Data límit d’inscripció: 23/11/2020